June 13, 2024
News Ticker

Un Offshore din Insulele Virgine Britanice cere falimentul Combinatului de Oțeluri Speciale Târgoviște!


Compania Uni Steel Impex din Sectorul 5 București, distribuitor de materie primă, a solicitat deschiderea procedurii de faliment a combinatului COS Târgoviște (fost Mechel Târgoviște), potrivit cererii adresate judecătorului sindic de la Tribunalul Dâmbovița, la ultimul termen de judecată din 18 mai 2021, în cadrul procedurii de reorganizare – se arată pe portalul instanței.

Combinatul de Oțeluri Speciale Târgoviște este în procedură de insolvență din februarie 2013 și este singurul producător de oțel-beton cu ciclu complet din România.

Combinatul s-a aflat în portofoliul grupului rus Mechel, iar acum este controlat de offshore-ul cipriot Mazur Investments Ltd cu 86 %. Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) deține 4 %, iar restul e deținut de mici acționari. Administratorul special al combinatului este cetățeanul rus Oleg Shvedakov, născut în 1973 în fosta URSS.

Firma Uni Steel Impex, un distribuitor de feroaliaje și metale neferoase, a formulat cererea de deschidere a procedurii falimentului pentru suma de aproape 331.000 de lei, reprezentând facturi neachitate din 2019.

Vezi încheierea de ședință din 18 mai 2021 a Tribunalului Dâmbovița aici.

Instanța a amânat procedura de insolvență pentru data de 15 iunie 2021, astfel încât creditorii să ia cunoștiință de cererea de intrare în faliment.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, firma Uni Steel Impex este deținută de Mirabela Filișan din comuna Buzescu, Teleorman, cu 90%, și Adrian Popa din Sectorul 5 al Capitalei, cu 10%.

La termenul din 18 mai 2021, Tribunalul Dâmbovița a luat act de depunerea la dosarul de insolvență a ”Completării la modificarea planului de reorganizare a activității debitorului COS Târgoviște” de către președintele Comitetului Creditorilor, offshore-ul cu acționar necunoscut din Insulele Virgine Britanice, Alphard Financial Corp.

Cererea de completare a planului de reorganizare prevede ”începerea de urgență a procedurii de vânzare prin licitație publică a activului funcțional al COS Târgoviște prin transfer de active (activitate)”, adică darea în plată a activelor combinatului.

Compania offshore este cel mai mare creditor al combinatului, cu o creanță de 254 de milioane de lei. Al doilea cel mai mare creditor al COS Târgoviște este ANAF cu o creanță de peste 200 de milioane de lei.

Potrivit profit.ro, unitatea de producție a COS Târgoviște este ”vânată” de mai multe companii precum:

– combinatul siderurgic Donalam Călărași, deținut de grupul italian Beltrame,

– compania germană Techcom GmbH, specializată în modernizarea tehnologică a facilităților din industria metalurgică, activă în spațiul ex-sovietic,

– Liberty Steel din grupul GFG Alliance al miliardarului indian Sanjeev Gupta, proprietarul fostului Sidex Galați.

Potrivit profit.ro, activul funcțional industrial „Producere oțel de construcții” al COS Târgoviște a fost evaluat la aproape 302 milioane lei de către administratorii judiciar și special.

Combinatul a avut anul trecut pierderi de peste 62 milioane lei, față de profitul net din 2019 de peste 140 milioane lei. Numărul salariaților a scăzut de la 1.311 la 921.

 

sursa: g4media

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1