June 13, 2024
News Ticker

Învierea Domnului, la Catedrala din Târgoviște!


Duminică, 2 mai 2021, foarte mulți credincioși au luat parte la slujba Învierii Domnului, săvârșită, la Catedrala din Târgoviște de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Nifon, însoțit de Părintele Vicar Eparhial, preoți și diaconi, după ce anul trecut acest lucru nu a fost posibil din cauza restricțiilor legate de noua pandemie.

Mai întâi, pe platoul din fața Catedralei a fost oferită,  de către Înaltul Ierarh, Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim, iar apoi, în interiorul istoricei Catedrale târgoviștene, a fost săvârșită Sfânta Liturghie.

În același sfânt locaș, ctitorie a Sfântului Voievod Neagoe Basarab, a avut loc și slujba a doua a Învierii, adică Vecernia din ziua de Sfintele Paști, rânduială liturgică în cadrul căreia a fost citită Sfânta Evanghelie în mai multe limbi, așa cum este tradiția noastră răsăriteană. Au luat parte: Părintele Vicar Eparhial, Părinţii Consilieri de la Centrul Eparhial, profesori de la Facultatea de Teologie și Științele Educației a Universității “Valahia”, profesori de la Seminarul Teologic „Sf. Ioan Gură de Aur” și părinții protopopi de la cele cinci protoierii ale Eparhiei noastre.

După finalizarea sfintei slujbe, a avut loc sfințirea Troiței din fața Reședinței mitropolitane, recent restaurată, la inițiativa Mitropolitului Nifon.

Atât în noaptea pascală, cât și la Vecernia zilei de Sf. Paști, în cuvântul său de învăţătură, Înaltpreasfinția Sa a evocat însemnătatea extraordinară a evenimentului Învierii Domnului, act fondator al Bisericii, al credinței și al culturii noastre, care a creat extraordinara noastră civilizație, ce promovează binele, adevărul, frumosul, dreptatea  și iubirea. Misiunea și mărturia creștină au în centrul lor trăirea și propovăduirea Învierii, ca biruință asupra morții, a întunericului și a răului, precum și ca paradigmă existențială fundamentală pentru toți cei ce și-au asumat drumul credinței. Mitropolitul Nifon a apreciat eforturile deosebite ale medicilor, ale profesorilor și ale preoților pentru limitarea și eradicarea actualei pandemii, încurajând tinerii și familiile să depășească provocările și problemele ce încearcă, în această perioadă, speranța noastră, cu ajutorul credinței și a solidarității creștine în duhul lui Hristos Cel Răstignit și Înviat.

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIŞTEI

Foto: Daniel Dumbravă

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1