May 29, 2024
News Ticker

ITM Dâmbovița! Acțiuni de control la 16 societăți comerciale din județ!

În perioada 8-24 martie 2021, s-a desfășurat Campania națională pentru verificarea respectării prevederilor legale cu privire la condițiile de funcționare și procedura de înregistrare a persoanelor juridice, care își desfășoară activitatea pe teritoriul României, ca agenți de plasare a forței de muncă în străinătate. Și asta în condițiile în care migrația forței de muncă este încă un fenomen foarte prezent în societatea românească, iar nerespectarea prevederilor legale în privința medierii și plasării cetățenilor pe piața forței de muncă din străinătate poate reprezenta un punct de plecare al fenomenului de trafic de persoane.

În cadrul acestei campanii, inspectorii ITM Dâmbovița au desfășurat acțiuni de control la 16 societăți dâmbovițene, care aveau trecute în codul CAEN activități de plasare a forței de muncă (CAEN 7810), sau servicii de furnizare și management al forței de muncă (CAEN 7830). Prin acțiunile desfășurate, s-a urmărit identificarea cazurilor de nerespectare a condițiilor de funcționare și a procedurii de înregistrare a agenților de plasare, identificarea cazurior de plasare a forței de muncă fără respectarea condiției de a se înregistra la ITM, conștientizarea agenților de plasare cu privire la respectarea normelor legale și diminiuarea consecințelor sociale și economice negative ce derivă din nerespectarea prevederilor legale.

Agenții de plasare controlați au fost selectați din bazele de date deținute de ITM Dâmbovița, dar au fost identificate și verificate și societăți care desfășoară activități de consultanță în privirea medierii în străinătate.

Dintre societățile verificate, în județul Dâmbovița, trei erau înregistrate la ITM Dâmbovița, dar, în timpul controalelor s-a descoperit că 2 dintre acestea nu mai îndeplineau condițiile pentru desfășurarea acestor activități, astfel încât și-au schimbat codul CAEN. Inspectorii de muncă le-au impus ca măsură celor doi încetarea activităților de mediere.

În urma controalelor, nu au fost aplicate sancțiuni contravenționale, însă au fost dispuse măsuri de intrare în legalitate.

 

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1