Deputatul PPUSL, Ana Predescu! Organizatorii de evenimente de Business și High-Tech, excluși din schema de ajutor de stat!


Ana-Loredana Predescu, deputat PPU (social-liberal), afiliat Grupului Parlamentar PSD, a participat astăzi la o întâlnire cu principalii reprezentanți ai industriei organizării de evenimente de business și high-tech, târguri și congrese.

Subiectul discuției s-a axat pe oportunitatea includerii acestor operatori economici pe lista beneficiarilor ajutorului de stat destinat domeniului Horeca (O.U.G. 224/2020).

În forma redactată de Guvern, proiectul exclude de la obținerea fondurilor nerambursabile companiile din domeniul organizării evenimentelor.

În continuarea acestei discuții, deputatul de Brașov a depus la Comisia pentru industrii și servicii, din care face parte, un amendament  pentru introducerea firmelor cu obiectul de activitate de organizare de evenimente, târguri și congrese (CAEN 8230) pe lista beneficiarilor schemei de ajutor de stat pentru Horeca.

„ Am fost surprinsă să aflu că organizatorii de evenimente de business și high-tech sunt excluși de Guvern din schema de ajutor de stat pentru Horeca și riscă astfel să intre în faliment. În timp ce alte state europene sprijină organizatorii de evenimente de business și acordă fonduri nerambursabile, Guvernul României decide să ignore o industrie cu o cifră de afaceri totală de 141 milioane de euro/2019. Declinul acestei industrii este cauzat de efectele negative ale pandemiei. Cum evenimentele de business și cele high-tech, congresele și târgurile reunesc de la câteva mii, până la 20.000 de participanți, în condițiile de pandemie s-a permis organizarea de evenimente cu doar 50 de participanți” a declarat deputatul Ana-Loredana Predescu.

Context

Amendamentul a fost depus la Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgență a Guvernului nr.224/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului, structuri de cazare, structuri de alimentaţie şi agenţii de turism, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei COVID 19.

Schema de ajutor de stat se adresează doar întreprinderilor din industria ospitalităţii, structurilor de cazare, structurilor de alimentaţie, agenţiilor de turism, afectate de efectele pandemiei

Ajutorul se acordă beneficiarilor sub forma unor granturi în vederea acoperirii parţiale, în cuantum de 20%, a pierderii din cifra de afaceri sau din rulaj.

Valoarea maximă a ajutorului de stat care poate fi acordată unui beneficiar prin prezenta schemă este de 800.000 euro/întreprindere.

Bugetul schemei de ajutor de stat este estimat la 500 milioane euro, echivalent lei.

Beneficiază de acest sprijin nerambursabil:

  • agenţii de turism licenţiate care desfăşoară activităţi: 7911 – Activități ale agentiilor turistice, 7912 – Activitati ale tur-operatorilor, 7990 – Alte servicii de rezervare si asistenta turistica
  • structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare: 5510 – Hoteluri si alte facilitati de cazare similare, 5520 – Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durată, 5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere, 5590 – Alte servicii de cazare
  • structuri de alimentaţie – CAEN 5610 – Restaurante, 5621- Activitati de alimentatie, 5629 – Alte activitati de alimentatie, 5630 – Baruri si alte activitati de servire a bauturilor

Birou Parlamentar
Ana-Loredana Predescu

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1