December 4, 2023
News Ticker

Deputatul PSD, Carmen Holban! Industria HORECA, în faliment

Fără îndoială, industria ospitalității a fost greu încercată în acest an de pandemie, iar numeroasele restricții, închiderile și redeschiderile succesive ale unităților din domeniul Horeca au provocat un colaps în masă, foarte mulți antreprenori punând, la propriu, lăcatul pe ușă.

În acest timp, guvernele de dreapta, responsabile de salvarea economiei naționale și, implicit, a industriei Horeca, s-au bâlbâit și răzgândit de zeci de ori, înregistrând un eșec total în ceea ce privește revitalizarea unităților turistice și a restaurantelor.

„Marii strategi” guvernamentali nu au ținut cont deloc de situațiile dificile, pe alocuri chiar dezastruoase, prin care a trecut sectorul Horeca, și nu au avut răspunsuri la întrebările esențiale ale celor direct afectați: „Ce se va întâmpla cu piața muncii, după ce trecem de această perioadă?”, „Ce vom face după pandemie, cum ne vom reveni?”.

Pentru domnii Iohannis, Orban și Cîțu, toate acestea sunt detalii prezentate în note pozitive. Mai mult, decidenții politici de dreapta aveau chiar certitudinea că, până la sfârșitul anului trecut, lucrurile se vor redresa, iar Horeca va intra în normalitate. Realitatea a infirmat aceste așteptări optimiste, ba chiar devine tot mai evident faptul că, fără soluții de redresare a sectorului, în următoarele luni România riscă să rămână fără industria ospitalității.

Decizia din toamna trecută a guvernului liberal de a închide restaurantele, la doar o lună după ce le-a permis redeschiderea și după alte șase luni de pauză, a fost o măsură aberantă, din cauza căreia foarte multe restaurante și hoteluri au dat pur și simplu faliment. Numai în județul Dâmboviţa, numărul sosirilor înregistrate în structurile de primire turistică în decembrie 2020 au scăzut cu 46,5% față de aceeași lună din anul anterior, cifre care spun totul!

„Guvernele mele” au gândit și acționat total decuplat de realitate, în timp ce datele statistice au arătat indubitabil că incidența îmbolnăvirilor din ultimele luni din cauza Horeca a fost aproape inexistentă.

Este cinic și sfidător faptul că guvernanții își bat joc de mii de investitori autohtoni și de sute de mii de angajați, cu astfel de măsuri de tip „deschid-închid” și fac ping-pong halucinant și deprimant cu locurile de muncă ale celor implicați în acest domeniu!

În schimb, guvernanții nu s-au sinchisit de faptul că alte hotărâri abracadabrante au dus la explozia numărului de îmbolnăviri, precum s-a întâmplat cu deschiderea școlilor și organizarea, cu orice preț, a alegerilor locale!

Cum pot să închidă restaurantele, dar în același timp, să nu aibă nicio reacție la înghesuiala oamenilor în avioane sau la aglomerația de la metrou și din alte mijloace de transport în comun?!

Asistăm la efecte devastatoare pentru antreprenori și salariați. Ei sunt acum la capătul puterilor și al resurselor, blocați pentru cel puțin un an de zile, deoarece în absența unor măsuri concrete și a sprijinului consistent, este puțin probabil să-și mai redeschidă unitățile în apropiatul sezon estival.

Consider că România nu poate ieși din criza sanitară, economică și socială generată de pandemia coronavirusului cu o astfel de gândire limitată a celor care ne conduc. Guvernanții îi țin în continuare pe români pe ultimul loc în Europa nu doar la salarii și pensii, ci și la gradul de speranță și încredere în revenirea la normalitate.

Deputat Carmen Holban – Vicepreședinte PSD Dâmbovița

 

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1