February 28, 2024
News Ticker

Daniel Cristian Stan, Primarul Târgoviștei! Guvernul României mai dă o lovitură Educației!

Guvernul României mai dă o lovitură educației. Nu vrea să mai asigure resursele bugetare pentru transportul gratuit al elevilor!

În calitate de membru al Comitetului Director al Asociației Municipiilor din România, am adoptat, alături de colegii mei primari, o poziție publică prin care ne exprimăm dezacordul cu privire la intenția nelegală a Guvernului de a NU asigura finanțarea transportului local al elevilor (în interiorul municipiilor/orașelor) din bugetul de stat, transferând și această obligație autorităților locale.

Asociația Municipiilor din România (AMR) solicită Ministerului Educației Naționale și Ministerului Finanțelor Publice să respecte legislația în vigoare privind asigurarea finanțării transportului elevilor (în interiorul municipiilor/orașelor) de la bugetul de stat .

Conform unui proiect de ordonanță de urgență, inițiat de MEN, se intenționează modificarea Legii educației naționale nr. 1/2011, astfel încât NU se va asigura finantarea transportului local al elevilor (în interiorul municipiilor/orașelor) din bugetul de stat, transferând această obligație autorităților locale.

Astfel:

➢ Legea 226/2020 (care a modificat Legea educației naționale / 1/2011) stipulează clar, fără evhivoc, că:

„Elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local şi judeţean, pe tot parcursul anului calendaristic, finanțarea asigurandu-se de la bugetul de stat.

Urmare aprobării de către Parlament a Legii bugetului de stat pe anul 2021, municipiile și-au construit bugetele pe anul in curs plecând de la legislația în vigoare, respectiv de la asigurarea finanțării acestui capitol de cheltuieli de la bugetul de stat.

Aprobarea acestei ordonanțe de către Guvernul României, prin care se încearcă modificarea legislației privind finanțarea de la bugetul de stat a transportului elevilor, prin OUG, după aprobarea bugetului în parlament, este de natură sa creeze dezechilibre bugetare pe care municipiile nu le pot asigura din surse proprii, punând în pericol chiar funcționarea eficientă a sistemului de învățământ preuniversitar la nivel național.

Totodată, se încalcă unul dintre principiile autonomiei locale, conform căruia nu se pot transfera responsabilități către autoritățile locale, fără asigurarea sursei de finanțare .

Daniel Cristian Stan – Primarul  Municipiului Târgoviște

 

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1