Campanie DSP Dâmbovița! Fii mândru de zâmbetul tău! Ai grijă de sănatatea ta orală!


                  În luna martie, Ministerul Sănătății finanțează și organizează campania Fii  mândru   de zâmbetul tău! Ai grijă de sănătatea ta orală!”, campanie  care aduce în atenția publică problematica  sănătății orale pentru populația generală (inclusiv copii și adolescenți).

      Obiectivele campaniei sunt: creşterea numărului de persoane informate privind importanţa sănătăţii orale şi riscurile neglijării acesteia, a celor care adoptă comportamente sănătoase în vederea menţinerii sănătăţii orale, precum și formarea unor deprinderi sănătoase şi încurajarea tratamentului precoce al potenţialelor probleme dentare, pentru a evita îngrijirile tardive, mai dificile şi mai costisitoare.

      Tema campaniei: Campanie de informare și conștientizare a populaţiei cu privire la:

 • Importanţa sănătăţii orale
 • Factorii de risc pentru bolile cavității orale
 • Posibilităţile de prevenire a problemelor de sănătate orala

                                                                                                                                                                        

Conform OMS, bolile orale afectează aproape 3,5 miliarde de persoane şi multe dintre aceste afecțiuni pot fi evitate prin programe de prevenţie, diagnostic şi tratament, finanţate de guvern, asociaţii şi societăţi de promovare a sănătăţii.

Cariile dentare şi boala peridontală reprezintă la ora actuală cele mai frecvente boli infecţioase în întreaga lume. Larga răspândire a acestor boli este în strânsă corelaţie cu stilul de viaţă şi în special cu un consum crescut de zahăr, alcool şi tutun dar şi cu o igienă orală deficitară.

Ultimul studiu cu 4592 de respondenți efectuat în România de specialiștii  INSP referitor la evaluarea practicilor privind menținerea sănătății orale arată că în ceea ce privește frecvența spălării zilnice pe dinți 18 % dintre participanți se spală de mai puțin de două ori pe zi pe dinți, 33,7 % se spală mai puțin de două minute pe dinți și doar 33,6 % după ce mănâncă în maximum 15 minute.  Numai 70,2 % din respondenți au fost instruiți cu privire la tehnica corectă de periaj al dinților și doar 28,2 % își schimbă lunar periuța de dinți. Referitor la mijoacele utilizate pentru asigurarea igienei orale: 1,9 % nu utilizează pastă de dinți, doar 57,3 % utilizează o pastă de dinți cu fluor, 24, 7 %  folosesc doar periuța de dinți,  55,6 %   folosesc apa de gură și 29, 5 % ața interdentară. Un procent relativ mare, 48,7 % utilizează guma de mestecat ca mijloc de asigurare a igienei orale iar 24,9 %  folosesc scobitori.

În ceea ce privește starea de sănătate orală doar 27,6 % dintre participanții la studiu au afirmat că în ultimul an nu au avut nici un disconfort la nivelul dinților și doar 15, 9 % se duc de două ori pe an la control la medicul stomatolog. Referitor la consumul de produse îndulcite, alcool și fumat, doar 50,4 % dintre respondenți nu consumă zilnic dulciuri, 53,4 % nu consumă zilnic băuturi acidulate îndulcite și 61, 3 % nu consumă deloc băuturi alcoolice. 20,1 % dintre participanții la studiu fumează.

            Mesajele campaniei (destinate copiilor) :

 • Fii mândru de zâmbetul tău!
 • Gura și corpul nostru sunt mai puternice dacă alegem mâncăruri și băuturi sănătoase!
 • Băuturile cu zahăr și snacks-urile nesănătoase îți pot caria dinții dacă le consumi prea des!
 • Spală-te pe dinți după fiecare masă !
 • Dentistul te ajută să menții dinții sănătoși și curați!
 • Cu obiceiuri sănătoase îți păstrezi dinţii sănătoşi!

                             Mesajele campaniei (destinate adultilor):   

 • O sănătate orală bună te ajută să ai o viață lungă și sănătoasă!
 • Redu riscul de cancer oral evitând tutunul și limitând consumul de alcool!
 • O sănătatea orală bună ajută la prevenirea bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale!
 • Menținerea unei bune igiene orale ajută la ținerea diabetului sub control!
 • Infecțiile dentare sunt asociate cu un risc ridicat de pneumonie.
 • Efectuează periajul dinților timp de minimum 2 minute!
 • Spală-te pe dinți de cel puțin două ori pe zi în primele 10 minute după ce ai terminat de mancat!
 • Schimbă periuța de dinți în fiecare lună.
 • Mergi la medicul stomatolog pentru control, la 6 luni!

Campania este implementată la nivel județean de către Direcția de Sănătate Publică Dambovita, iar suportul metodologic al campaniei este asigurat de către Institutul Național de Sănătate Publică.

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1