April 23, 2021
News Ticker

Viceprimarul Târgoviștei, Monica Ilie! Trezirea liberalilor târgovișteni este târzie!

Campania electorală îi provoacă pe liberalii târgovișteni să arunce în spațiul public așa zise proiecte, în sfera educației, după atâția ani de tăcere, când nu au avut nicio propunere, nicio inițiativă locală. Propun domniile lor, prezentând ca o poveste frumoasă totul, un proiect care presupune realizarea de programe After School în toate școlile din municipiu, pentru elevii din ciclul primar, program care să aibă trei componente: masă caldă, activități școlare și activități de recreere.
Nimic mai frumos, discurs cursiv, doar că ”trezirea” este cam târzie, ca să nu mai vorbesc de superficialitate și necunoașterea legislației în domeniu!
Pentru a informa corect opinia publică și pentru a da răgaz domnilor de la PNL să se documenteze, este necesar să facem câteva precizări la obiect și să lăsăm poveștile cu ,,vom face, vom găsi, vom vedea, ne dorim”.
La acest moment, cadrul normativ în baza căruia se organizează programul Școală după Școală este reprezentat de Metodologia de organizare, anexă la Ordinul MECTS nr. 5349/07.09.2011, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 738 din 20 octombrie 2011, modificată și completată prin Ordinul MEN, nr.4802, din 31.08.2017, prin care se stabilesc clar etapele de organizare. Anume, în perioada ianuarie-februarie a fiecărui an şcolar, Consiliul de Administraţie al şcolii realizează analiza de nevoi pentru organizarea programului în anul şcolar următor, apoi desemnează o Comisie care elaborează până la 1 martie oferta pentru Programul Școala după Școală, sub formă de pachete educaţionale. Oferta pentru Școala după Școală este discutată şi aprobată de Consiliul Profesoral până pe 20 martie și, cu avizul Inspectoratului Școlar, dacă sunt îndeplinite condițiile legale se pune în aplicare proiectul. Nu pot să nu mă întreb unde era grija pentru copii, la începutul anului, când trebuiau demarate aceste lucruri și găsite soluții de finanțare, sau era prea devreme pentru campania electorală?
Vorbesc liderii liberalilor târgovișteni de un program Școală după Școală pentru toți copiii din ciclul primar, prin accesarea fondurilor europene, prin proiecte POCU (și ca o paranteză, ascultând emisiunea TV la care spuneau de accesarea acestor programe, mi-am dat seama că nu știau bine denumirea, noroc cu moderatorul). Vă informez că ultimul apel s-a închis în 2018, iar următorul nu se știe când va apărea, iar aceste programe se adresează în special Ministerului Educației, iar autoritățile publice locale pot veni ca parteneri, este drept.
Neașteptând vreo campanie electorală, Primăria municipiului Târgoviște a accesat fonduri în cadrul POCU, pentru un proiect care se desfășoară deja, cu valoare de peste 17 milioane de lei, derulat în parteneriat cu Grădinița nr.15, C.N. Constantin Cantacuzino și alți parteneri, proiect care vizează zona marginalizată ,,Romlux”. Prin acest proiect, timp de 2 ani, 96 de copii au primit deja pachete educaționale suport, au fost plecați în excursii și în tabere. De asemenea, 160 de copii au beneficiat de transport de acasa la școală, de servicii de catering, de programul Școală după Școală, de consiliere, de asistență medicală și multe altele, tocmai pentru a preveni abandonul școlar și…proiectul continuă. Acestea sunt fapte, nu povești cu ,,ne dorim și altfel”! Adaug aici și programele educaționale derulate la Centrul de zi Arlechino, unde copiii își fac temele sau au activități de recreere, mănâncă apoi sunt duși la școală, în funcție de orar. Așa că, toate se întâmplă deja la Târgoviște, iar programele After School în masă, sunt foarte greu de realizat cu fonduri europene, și ar fi trebuit să știți și să vă documentați, pentru că finanțarea europeană există, în special, pentru grupuri dezavantajate și nu oferă o susținere permanentă sau pe termen lung și nu poate cuprinde un număr semnificativ de copiii.
În altă ordine de idei, pentru că tot există persoane care vă pot consilia, luați în calcul că, la momentul actual, cadrul legal fragmentat și neclar limitează posibilitatea școlilor de a organiza programul ȘDȘ cu finanțare de la bugetul de stat, iar, pe de altă parte, vulnerabilizează școlile și cadrele didactice care organizează programe ȘDȘ finanțate din surse extrabugetare. Nu vă spun mai multe, dar vă îndemn să citiți legislația.
Oricum, noi vom continua să extindem și să reabilităm creșele, grădinițele și școlile, vom susține în continuare copiii cu rezultate, atât prin acordarea de burse, dar și prin premierea olimpicilor și a celor care obțin media 10 la Evaluarea Națională și la Bacalaureat, vom desfășura în continuare programe de Școală după Școală prin POCU sau de la bugetul local, vom face tot ce putem ca educația să fie o prioritate, ca și până acum.
Ne-ar prinde bine și niște bani de la Guvern și poate, ar fi fost benefic să demareze proiectul național, pilot, de Școală după Școală, anunțat cu surle și trâmbițe de Guvern și, poate, discutați cu doamna ministru să cuprindă și școlile din Dâmbovița!

 

Monica Ilie – Viceprimarul Municipiului Târgoviște

 

 

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1