DSP Dâmbovița! 95 de persoane, aflate în supraveghere prin izolare la domiciliu


Dat fiind contextul epidemiologic actual, informăm opinia publică cu privire la faptul că în judeţul Dâmboviţa nu avem persoane aflate în carantină şi nu au fost înregistrate cazuri sau suspiciuni de îmbolnăvire cu noul coronavirus (SARS –CoV-2). Cele  95 de persoane aflate în supraveghere prin izolare la domiciliu sunt clinic sănătoase şi nu prezintă simptomatologie specifică afectării cu coronavirus.

Facem apel la persoanele care au călătorit în zonele cu risc , să ia toate  măsurile de prevenţie şi să respecte normele de igienă.

Carantina se instituie tuturor persoanelor care nu prezintă simptome, dar care se întrorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă a noului coronavirus. Aceasta este organizată în spaţii special amenajate şi se întinde pe o durată de 14 zile.

Autoizolarea se instituie persoanelor care nu prezintă simptome, dar care:

-au călătorit în ultimele 14 zile în regiuni sau localităţi din zonele afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă;

-au intrat în contact direct cu persoanele care prezintă simptome şi care au călătorit în zone cu transmitere comunitară extinsă;

-au intrat în contact direct cu persoanele care au fost confirmate cu coronavirus;

-membrii de familie ai unei persoane care se încadrează în una din situaţiile de mai sus.

Autoizolarea se va face pe o perioadă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie sau de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică. Ea se instituie  tuturor membrilor de familie care locuiesc la acelaşi domiciliu şi au obligaţia de a nu părăsi domiciliul declarat.

În tot acest interval de timp,  medicul de familie va efectua monitorizarea  zilnică a acestor persoane. Acolo unde nu există această posibilitate, monitorizarea se va efectua de către DSP Dâmboviţa.

Pe tot acest interval de timp, se vor respecta cu stricteţe regulile de igienă personală, se vor intensifica măsurile de curăţare şi dezinfecţie a suprafeţelor cu care vin în contact, iar în cazul în care apare cel puţin unul din simptome: tuse, febră, dificultăţi în respiraţie, durere în gât, se va utiliza masca de protecţie pentru nas şi gură şi se va contacta telefonic medicul de familie sau se va apela numărul  unic de urgenţă 112, menţionându-se că persoana simptomatică se află în situaţia de autoizolare.

Persoanele care doresc informaţii legate de infecţia cu noul coronavirus (SARS CoV-2), le pot obţine apelând numărul  TELVERDE 0800 800 358.

Atragem atenţia că nerespectarea măsurilor speciale instituite în situaţii epidemiologice deosebite, atrage răspunderea contravenţională şi pe cea penală, după caz.

 

 

 

 

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1