April 6, 2020
News Ticker

Deputatul PRO România, Oana Vlăducă, despre scutirea de impozit pentru jurnaliști! Măsura este una corectă!

Scutire impozit pentru jurnaliști

Subiect pe care văd că-l ocolesc oamenii politici, ca și cum ar fi ceva despre care le-ar fi rușine să vorbească: proiectul de lege privind scutirea de la plata impozitului pentru veniturile din salarii a jurnaliștilor și tehnicienilor în radiodifuziune și televiziune.

Mai întâi datele esențiale și apoi câteva aprecieri personale.

A fost votat  săptămâna trecută și a fost adoptată propunerea legislativă pentru completarea Codului fiscal în sensul celor menționate. Au fost 174 de voturi”pentru”, 2 voturi „împotrivă” şi 91 de abţineri. Practic, proiectul a trecut cu voturile PSD, PRO ROMÂNIA, ALDE și PMP.

Proiectul prevede ca la articolul 7 să fie introdusă definiţia activităţii de jurnalism ca fiind „cercetarea, investigarea, interpretarea şi comunicarea ştirilor şi informaţiilor publice prin intermediul ziarelor, televiziunii, radioului şi a altor mijloace de informare în masă, respectiv controlul funcţionării tehnice a echipamentelor pentru a înregistra şi edita imaginile şi sunetul şi pentru transmiterea pentru emisiunile radio şi de televiziune a imaginilor şi sunetelor, precum şi a altor tipuri de semnale de telecomunicaţii terestre, marine sau aeriene, care se desfăşoară în baza unui contract de muncă şi a unui contract de drepturi de autor”.

La articolul 60 referitor la scutirile impozitului pe venit sunt introduse „persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin (1) – (3), şi pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuală, ca urmare a desfăşurării activităţii de jurnalism, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale şi al ministrului Finanţelor”.

Camera Deputaţilor este for decizional.

Acestea sunt datele subiectului, proiectul merge la Președintele Iohannis pentru promulgare.

Acum, am văzut în spațiul public o inflamare a temei și încercarea de maculare a subiectului. S-a spus din partea unor jurnaliști cunoscuți că proiectul ar fi un fel de mită dată de PSD presei. Primul răspuns: nu doar PSD a votat proiectul.

Apoi, atunci când s-a votat acest proiect, toata lumea a facut-o  cu gândul nu la marile trusturi cu zeci de milioane de euro buget, nu cu gândul la companii media care trăiesc din insolvență în insolvență și nici nu știu drumul a Finanțe, nu cu gândul la „influencerii” care stau în fața calculatorului și-și dau cu părerea pe mii de euro. Lor le poate fi indiferentă scutirea de impozit.

Dar îi provoc pe toți să meargă în județe, în teritoriu, acolo unde se face presă locală, presă de calitate și fără niciun sprijin. În expunerea de motive a proiectului se vorbește de faptul că piața mass-media este într-o continuă restrângere, atât în privința operatorilor, cât și a forței de muncă. Așa este, dar condițiile în care se face presă în teritoriu sunt de 10 ori mai dificile decât la centru. Știu ce vorbesc când fac comparația asta. E simplu să facem petiții că nu vrem scutire de impozit, fără să cunoaștem situația presei locale, de la bază, de jos, de la firul ierbii.

În al doilea rând, nu înțeleg cum este asta o mită politică. Tratamentul fiscal favorabil aplicat veniturilor din salarii și asimilate salariilor, precum și veniturilor din drepturile de proprietate intelectuală e, pur și simplu, o măsură de sprijin a unei bresle care reprezintă o cauză socială, un pilon al democrației. Este puțin plauzibil că jurnaliștii de până ieri își vor schimba brusc modul de a lucra după această lege. E jignitor doar să presupui așa ceva.

Ca atare, nu înțeleg inflamarea pe subiect din partea unora care, repet, nu știu dacă mai au legături cu presa locală, cea care produce mare parte din informația recirculată la nivel central.

Pentru această presă locală, pentru înlesnirea activității jurnaliștilor prin acest tratament fiscal favorabil, eu cred că măsura este una corectă!

De altfel, nu putem judeca in termeni de discriminare. Eu vreau să vă spun că sunt state în Occident care au ajutoare pentru presă. În Franța – peste 1 miliard de euro se alocă anual pentru susținerea presei. La fel în Germania, Italia, țări scandinave. În România, nimic.

 

Deputat Oana Vlăducă – Vicepreședinte PRO România Dâmbovița

Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.