September 19, 2020
News Ticker

Ediția a VII-a! Află câstigătorii Bienalei Naționale de Gravură Gabriel Popescu, la Târgoviște

Consiliul Județean Dâmbovița şi Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, a organizat, festivitatea de premiere și vernisajul celei de-a VII-a ediţii a Bienalei Naţionale de Gravură „Gabriel Popescu”. Bienala poartă numele primului mare gravor, născut pe meleaguri dâmbovițene, care a locuit și a creat – în casa cu atelier de la Vulcana Pandele, unde se află unica presă din lemn, cu valțuri, pentru imprimat gravuri în metal, din România.

Prima ediție a bienalei (care a debutat sub numele „Bienala concurs de gravură Gabriel Popescu”) se desfășura în 2007 sub un cadru restrâns ca număr de participanți (10) și lucrări înscrise (19). Dintre primii participanți ai bienalei de gravură amintim pe Mihail Voicu (artist ieșean, care participă la aproape toate edițiile), Kalona Ibrahima Keita (artist tulcean originar din Guineea) și Andrei Scărlătescu (artist târgoviștean). Treptat de la o ediție la alta numărul participanților crește exponential cu prezența gravorilor români de talie internațională precum: Fântânariu Suzana, Simionescu Atena, Boeriu Anca, Caratănase Constantin ș.a. Cea mai populară ediție a fost cea din 2015, când au participat 75 de artiști cu 113 lucrări,la ediția din acest an au participat 36 de artiști. În urma jurizării celor 59 lucrări de gravuri înscrise în cadrul Bienalei Naționale de Gravură „Gabriel Popescu” din acest an, juriul întrunit în componenţa:  conf. univ. dr. Ioana Beldiman – preşedinte, dr. Ibrahima Keita – membru, expert în grafică românească, drd. Răzvan Petrișor Dragoș – membru, profesor Mihai Șerbănescu – membru, muzeograf Maria Neacşu – membru, muzeograf Elena Șontea – secretar, a hotărât premierea a opt lucrări de gravură:

PREMIUL I – Caratănase Răzvan Constantin, Imago Mundi, acvaforte, 2019

PREMIUL II – Sitari Vasile, Curiosa II, linogravură chinezească și linogravură, 2019

PREMIUL III – Bondoc Bianca, Noapte în ocean, litografie, 2019

MENŢIUNE  II – Radu Aura Evelina, În drum spre școală, verni moale, 2019

MENŢIUNE  III – Rotaru Remus, Print isn’t dead, acvatinta, 2019

MENŢIUNE  IV – Ionescu Ovidiu Constantin, Maldărul roșu – stuf, gipsogravură, 2019

Premiul juriului – 1650 lei – Simionescu Atena Elena, Aparențe, tehnică mixtă (acvaforte, acvatinta și relief), 2019

Premiul juriului – 1650 lei – Fîntânariu Suzana, Dragonul – XIX, xilogravură, 2017

Premiile au fost acordate de către Consiliul Judeţean Dâmboviţa prin Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte și s-au constituit în preț de achiziție.

Expoziția va fi deschisă vizitării până la 31 ianuarie 2020, la Muzeul de Istorie, de marți – duminică, între orele 8.00 – 16.00.

 

 

Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1