February 29, 2020
News Ticker

Recomandare DSV Dâmbovița! Examen trichineloscopic la toti porcii sacrificați

 

În scopul prevenirii infestării cu Trichinella spiralis, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița recomandă cetățenilor să efectueze examenul trichineloscopic la toți porcii sacrificați pentru consumul propriu.

Examenul trichineloscopic se efectuează la circumscripțiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor din județul Dâmbovița, conform tabelului:

 

Nr. Crt. C.S.V.S.A.O. Medic veterinar/telefon Program de lucru
1 Targoviște – Pavcom Dr. Mihai Florin

0763666693

 

L – S:

8:30-18:00

D:

8:30-14:00

Dr. Chisălau Dan

0735333753

2 Pucioasa – Piața Dr. Patraulea Emilia

0735333724

 

L – S:

8:30-18:00

D

8:30-14:00

Dr. Băjenaru Nicușor

0735333749

3 Titu

Str. I.C. Visarion, bl. 9, ap. 1, parter

Dr. Pop Silvia

0735333735

L – S:

8:30-18:00

D:

8:30-14:00

 

Pentru localitățile rurale din județ, examenul trichineloscopic se va efectua la nivelul circumscripțiilor sanitare veterinare de asistență din comune, de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciți.

Carnea rezultată în urma sacrificării animalelor, în gospodărie, va fi utilizată numai pentru consum propriu, fiind interzisă comercializarea.

Tariful perceput pentru examenul pentru identificarea Trichinella spiralis în carnea de porc este de 20 lei.

Proba care se prezintă pentru a fi analizată trebuie să fie reprezentativă (în cantitate de aproximativ 150 g), din zonele cu musculatură striată (pilierii diafragmatici, musculatură intercostală).

Proprietarul animalului sacrificat este obligat să predea mărcile auriculare (crotaliile) medicului veterinar oficial unde execută examenul trichineloscopic.

Conform prevederilor Deciziei Comisiei 2014/709/UE cu modificările și completările ulterioare, este interzis transportul de porci vii, carne proaspătă sau preparate din carne, destinate consumului propriu, provenite din gospodăriile populației situate în zonele aflate sub restricții ca urmare a evoluției unor focare de pestă porcină africană, incluse în partea a III-a a anexei.

Crescătorii de porci și cei care sacrifică în gospodărie porcine  au obligația de a anunța medicului veterinar orice modificare de comportament al animalelor ce urmează să fie sacrificate sau dacă există modificări ale organelor interne.

Recomandăm tuturor consumatorilor ce achiziționează carne și produse din carne, să o facă numai din unități autorizate/înregsitrate sanitar veterinar și să evite cumpărarea de la persoane necunoscute, care nu pot dovedi provenineța cărnii și a produselor din carne.

În perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, cât și după, DSVSA Dâmbovița organizează acțiuni de control în toate unitățile de producție, depozitare și comercializare produse de origine animală și nonanimală, pentru verificarea respectării condițiilor igienico-sanitare de funcționare, a trasabilității, a calității produselor comercializate impuse de legislația privind siguranța alimentelor în vigoare, precum și controale în trafic împreună cu reprezentanții IPJ Dâmbovița.

Sărbători fericite !

Director executiv,

Dr. Tolea Sandu Marius

 

 

 

Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.