July 5, 2020
News Ticker

SARM Dâmbovița! Tranzitul planetei Mercur peste discul Soarelui

Luni, 11 noiembrie 2019, va avea loc un fenomen astronomic care va putea fi văzut parțial și de pe teritoriul României. Este vorba de tranzitul planetei Mercur peste discul Soarelui.

Din România fenomenul va putea fi văzut timp de aproximativ două ore, începând cu ora 14:35 până la apusul Soarelui, când tranzitul va fi încă în desfășurare.

Fenomenul nu poate fi văzut cu ochiul liber deoarece diametrul planetei Mercur este prea mic. Acesta se poate vedea doar prin instrumente astronomice prevăzute cu filtre solare speciale de protecție.

Atenție! Nu priviți Soarele cu ochiul liber sau prin dispozitive optice! Riscați să vă pierdeți definitiv vederea! Soarele se poate privi doar prin filtre speciale astronomice montate în fața obiectivului. Alte filtre în afară de cele folosite de astronomi sunt nesigure și periculoase!

Pentru observarea acestui fenomen, Societatea Astronomică Română de Meteori – SARM va instala telescoape de observare pentru public pe dealul situat lângă Târgoviște în zona Mănăstirii Dealu. Accesul este gratuit și se va putea face începând cu ora 14. Fenomenul se va vedea până la apusul Soarelui care va avea loc la ora 16:54. Evenimentul de la Târgoviște este înregistrat în rețeaua organizației mondiale Astronomi Fără Frontiere, cu indicarea pe hartă a poziției exacte a locului de observare: https://astronomerswithoutborders.org/mercury-transit-2019-events-01/mercury-transit-list.html?id=1786

Tranzitul planetei Mercur peste discul solar este un eveniment destul de rar, care se produce cam de 13-14 ori într-un secol. Tranziturile lui Mercur se produc doar în lunile mai și noiembrie. Cele din  noiembrie se repetă la 7, 13 și 33 de ani, iar cele din mai doar la 13 și 33 de ani.

Ultimul tranzit al lui Mercur a avut loc în anul 2016, fiind vizibil în condiții bune și aproape în întregime din România. Ultimul tranzit observat în totalitate din România s-a produs pe 7 mai 2003. Următorul tranzit al planetei Mercur peste discul Soarelui va avea loc abia în anul 2032.

Valentin Grigore

Președinte SARM

Contact: tel. 0722829034

Informații suplimentare: https://www.facebook.com/events/1418551141654488

Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1