Sub titulatura ASTRO, începând cu anul 2006, Societatea Astronomică Română de Meteori organizează la Târgoviște un eveniment național la care participă entități fizice și juridice din România care activează în domeniul astronomiei și educației prin astronomie. Ajuns la ediția a 9-a, evenimentul se desfășoară anul acesta sub genericul ASTRO 2019 – Astronomie pentru tineret.
Astfel, în perioada 1-5 noiembrie 2019 se va desfășura Conferința Națională a Asociațiilor de Astronomie din România. Evenimentul este finanțat de Consiliul Județean Dâmbovița și se desfășoară în parteneriat cu Biblioteca Județeană I.H. Rădulescu Dâmbovița din Târgoviște și Asociația Ucenicul Astronom din Miercurea Ciuc.
Proiectul vizează facilitarea accesului tinerilor la acțiuni și proiecte în domeniul educației non-formale prin astronomiei și fundamentarea de oferte educaționale prin crearea unui calendar național de activități pentru anul 2020.
Prima parte a conferinței se va desfășura pe data de 1 noiembrie la sala de conferințe a Bibliotecii Județene unde va avea loc o sesiune de prezentări susținute de reprezentanți ai asociațiilor și instituțiilor prezente privind activități, proiecte și programe de astronomie și educație prin astronomie. De asemenea, va fi expusă o amplă expoziție de astrofotografie și vor avea loc lansări de carte.
Partea a doua a conferinței se va desfășura la Runcu Stone în localitatea dâmbovițeană Runcu în perioada 1-5 noiembrie. Aici vor avea loc ateliere de lucru privind fundamentarea de oferte educaționale, programe și proiecte, urmând a se realiza un calendar național de activități aferente anului 2020. De asemenea, vor avea loc sesiuni de observații astronomice și tehnici observaționale, precum și o gală de cosmopoezie.
În afara de Societății Astronomice Române de Meteori, la eveniment vor fi reprezentate Institutul Astronomic al Academiei Române, Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu din București, Astroclubul București, Asociația Astronomică SIRIUS din Bârlad, Astroclubul Meridian Zero din Oradea, Astronauticus Mangalia, Asociația Club Astronom Experience din Constanța, Societatea Științifică ORION Tulcea, Asociația Ucenicul Astronom din Miercurea Ciuc, Asociația Astronomică Maghiară din Transilvania, Revista Știință & Tehnică.
În cadrul lucrărilor conferinței vor avea intervenții de la distanță dr. Mirel Bîrlan, astronom profesionist la Observatorul Astronomic din Paris – Institutul de Mecanica Cerească și Calcul de Efemeride, președinte al Comitetului Național Român de Astronomie și dr. Ovidiu Văduvescu, astronom profesionist la Institutul Isaac Newton din Insulele Canare.
Leave a Reply