August 8, 2020
News Ticker

Cultul Eroilor Dâmbovița! In Memoriam locotenent colonel (p.m.) Gheorghe Spirescu

S-a născut la începutul anului 1901, într-o familie cu șase copii, în comuna Gura Șuții, județul Dâmbovița. Rămas orfan de tată la o vârstă fragedă și-a croit drum prin viață prin forțe proprii, alegând cariera militară. După absolvirea cursurilor Școlii de Ofițeri Infanterie în anul 1921 a fost încadrat în mai multe unități, ulterior fiind promovat în rândurile cadrelor Liceului Militar ,,Nicolae Filipescu” de la Mănăstirea Dealu.
Revine ca ofițer în Regimentul Carelor de Luptă și între anii 1936-1939 participă cu succes în cadrul unei comisii la recepția tancurilor ușoare Skoda R-2 fabricate în Cehoslovacia.
La declanșarea războiului pentru eliberarea teritoriilor românești de peste Prut, maiorul Gheorghe Spirescu comandă Batalionul 1 Care de Luptă din Regimentul 1 Care de Luptă.
Ofițer energic, cu mare aport de inițiativă, de o bravură temerară și-a condus batalionul în luptă în bătălia Prutului (Brătușeni), în centrul dispozitivului de luptă pentru eliberarea Chișinăului.
Cade în lupta de la Karpova în noaptea de 17/18 august 1941, rănit mortal de un lunetist inamic, când își conducea din turela deschisă subunitatea în luptă.
A fost înmormântat în cimitirul din Chișinău împreună cu locotenenții Ioan Preda și Gheorghe Crânguș, căzuți în aceeași luptă. Într-un moment de repaus cu puțin timp înainte se adresase fiului său cel mare, elev într-un liceu militar, astfel:
Dragă Nicule,
,,Cu credință că sfatul meu ți-a fost crez și că din școală îți vei face trambulină în viață.Mi-a părut rău de a nu te fi văzut când am plecat. Datoria înainte de toate (….). De voi pieri, vei fi sprijin celorlalți și îți va fi de sfântă datorie cererea mea. Plecând mai departe, îți doresc sănătate, să asculți sfatul meu și va fi mult mai bine. Te sărut cu drag. George.”

Pe monumentul ridicat de locuitorii comunei Gura-Șuții, pentru cinstirea memoriei celor 48 de fii ai ei căzuți pe câmpurile de lupte în anii 1941-1945 este înscris la loc de frunte numele eroului locotenent colonelul GHEORGHE SPIRESCU.
În ziua de 2 august 2017 o subunitate de tanchiști din Batalionul 114 ,,Petru Cercel” i-au dat onorul bravului ofițer în localitatea natală. Ceremonialul militar religios organizat de Asociația ,,Cultul Eroilor” Dâmbovița, cu sprijinul primarului localității Dinu Constantin, a sensibilizat profund pe cei care au participat la această comemorare.

Președinte Col. GHEORGHE ȘERBAN, Foto. Angel Pană

Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1