December 3, 2022
News Ticker

Centenarul Marii Uniri! Asociația Zaedno, 167 de ani de la stabilirea bulgarilor în Târgoviște

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Daniel Comănescu, însoțit de vicepreședintele Luciana Cristea, a participat la marcarea a 167 de ani de la stabilirea bulgarilor în Târgoviște și întemeierea cartierului Matei Voievod, eveniment organizat de Asociația Zaedno a Bulgarilor din Târgoviște în contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri.

Cu această ocazie, a fost dezvelită placa memorială închinată celor 97 de eroi – ostași români de etnie bulgară, căzuți la datorie pentru independența, reîntregirea și apărarea României.

Cu acest prilej, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Daniel Comănescu, a transmis următorul mesaj:

“Vă mulțumesc pentru invitația de a vă fi alături și mă bucur să mă aflu astăzi, aici, într-o zi de mare însemnătate religioasă și în ajunul celebrării Centenarului Marii Uniri.

A fost un an plin de evenimente și emoție, un an în care, prin toate mijloacele, ne-am dorit să marcăm jertfa înaintașilor noștri, care s-au sacrificat pentru realizarea unui vis măreț, unitatea națională. Printre acești eroi, în amintirea cărora ne plecăm fruntea cu respect, se numără și cei 97 de ostași români de etnie bulgară, căzuți la datorie pentru reîntregirea României.

O dată în plus, evenimentul de astăzi îmi întărește credința că, în ciuda inevitabilelor frământări din jurul nostru, suntem o națiune solidară, care își respectă trecutul și îi onorează pe cei care și-au adus contribuția la construirea prezentului ei.

Mă bucur să mă aflu astăzi în mijlocul dumneavoastră, cei care faceți parte din comunitatea bulgară din Municipiul Târgoviște, cu ocazia acestei solemnități care are misiunea de a aduce în prim-plan sacrificiile, curajul și demnitatea celor care au luptat pentru realizarea acestor idealuri, ce merită să trăiască în memoria colectivă. Ele sunt și vor rămâne provocarea de astăzi și de mâine – aceea de a continua să îndreptăm lucrurile în direcția potrivită. Felicit comunitatea bulgară din Municipiul Târgoviște pentru modul în care a știut să se consolideze de-a lungul celor 167 de ani de la stabilirea ei în cartierul Matei Voievod.

Vă mulțumesc pentru modul în care ați reușit să vă integrați în acest spațiu geografic și să vă păstrați atât de frumos tradițiile străvechi.

Vă asigurăm de recunoștința noastră pentru ceea ce ați făcut de-a lungul acestui răstimp pentru orașul și județul nostru, pentru faptul că strămoșii dumneavoastră au contribuit la Războiul de Independență din anul 1877 și la cele două războaie mondiale.

Închei prin a ura tuturor celor care purtați numele Sfântului Andrei un sincer la mulți ani și să ne revedem cu bine și la alte evenimente!”

La eveniment au mai participat: senatorul Adrian Țuțuianu, deputatul Corneliu Ștefan, administratorul public al județului – Ionuț Săvoiu, reprezentanți ai Primăriei Municipiului Târgoviște, reprezentanți ai Arhiepiscopiei Târgoviște, reprezentanți ai Armatei Române, precum și reprezentanți ai Asociației Zaedno a Bulgarilor din Târgoviște.

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1