April 24, 2019
News Ticker

Festivalul Internațional de Astronomie, Astro – Fest 2018 Târgoviște, la start


Astăzi începe Festivalul Internațional de Astronomie – ASTRO-FEST 2018 Târgoviște, un eveniment dedicat  Centenarului Marii Unirii și rolului pe care astronomia la avut în realizarea Unirii, precum și împlinirii a 25 de ani de la înființarea Societății Astronomice Române de Meteori.

La eveniment participă entități fizice și juridice din toate provinciile românești, Rep. Moldova, diaspora și străinătate: Institutul Astronomic al Academiei Române, Academia de Științe a Moldovei, Institutul de Științe Spațiale, Institutul Național pentru Fizica Pământului, Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, observatoare astronomice și planetarii, asociații și cluburi de astronomie, organizații care promovează educația prin astronomie și științele spațiale, astronomi amatori, tineri pasionați de astronomie, edituri, firme de telescoape și produse cu caracter educativ, invitați din diaspora și din străinătate.

Participanți din afara țării:

 • Mike Simmons, Los Angeles, SUA – președinte organizația mondială Astronomers Without Borders AWB (Astronomi Fără Frontiere)
 • Audrey Fischer, Chicago, SUA – președinte internațional One Star At A Time, director Societatea Astronomică din Chicago
 • Jessica Santascoy, New York, SUA – strateg Comunicare Astronomie & Outreach – AWB
 • Roger Hambleton, Dubai – Coordonator National AWB în Emiratele Arabe Unite
 • Johannes Stübler – Coordonator Național AWB în Austria, Societatea de Astronomie din Linz
 • John Goldsmith – director Celestial Vision, Societatea Astronomică din Australia
 • Roger Ferlet – Director de Cercetare Emerit Institutul de Astrofizică Paris – Universitatea Sorbona, Societatea Astronomică Franceză
 • Mirel Bîrlan, Observatorul Astronomic din Paris – Președinte Comitetul Național Român de Astronomie
 • Vitalie Chistol, director Observator Astronomic/Planetariu, Universitatea Tehnică a Moldovei, Chișinău
 • Ștefan Tiron, Academia de Științe a Moldovei, Chișinău, Rep. Moldova
 • Ion Nacu, L. R. Mihai Marinciuc Chișinău, Rep. Moldova

Oaspeți:

 • Cosmonaut Dumitru Prunariu
 • Prof. Alexandru Mironov

În Piața Tricolorului va avea loc în zilele de 19 și 20 octombrie un festival de astronomie în aer liber unde vor fi standuri ale entităților participante, expoziții de astrofotografie, desene și picturi cosmice, experimente, standuri de carte și reviste de astronomie, standuri firme de telescoape, rachetomodele, meteoriți la microscop, imprimante 3D, proiecții de imagini cosmice și muzică spațială. Se vor face observații astronomice prin telescoape performante, ziua la Soare iar seara la Lună, planete, roiuri de stele. Pe data de 19 octombrie la ora 15:30 va avea loc o întâlnire a publicului cu cosmonautul Dumitru Prunariu și prof. Alexandru Mironov.

La Muzeul de Istorie vor avea loc în zilele de 18, 19 și 20 octombrie sesiuni de comunicări, lansări și prezentări de carte, reviste și publicații astronomice, expoziții de fotografie de peisaj nocturn, fotografie de înaltă rezoluție la Soare și Lună, colecție de calendare și anuare astronomice, astronomie tactilă pentru nevăzători.

În ziua de 20 octombrie va avea loc o mini-gală a festivalului de cosmopoezie și un recital de muzică astrofolk.

La Biblioteca Județeană I.H. Rădulescu Dâmbovița din Târgoviște va fi expusă o expoziție de desene cosmice realizate de elevi și fondul de carte de astronomie al bibliotecii.

Proiectul este finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului (Tinerii, Astronomia și Unirea), Primăria Municipiului Târgoviște și Consiliul Județean Dâmbovița. Parteneri ai proiectului sunt Fundația Județeană pentru Tineret Dâmbovița, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească”, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița, Biblioteca Județeană „I.H. Rădulescu” Dâmbovița.

Participarea la toate acțiunile este liberă.

 

Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.