March 28, 2024
News Ticker

Președintele ALDE Dâmbovița, Ionel Petre: “Adoptarea Legii Offshore transformă România în lider regional!”

În condițiile geopoliticii actuale, în care Marea Neagră devine un ”Mare Nostrum” între Rusia și Turcia, două țări cu tendințe totalitariste pronuntațe care conduc la instabilitate regională accentuată, prezenta lege adoptată face ca România să devină nu o țară dependentă de Rusia, ci o țară care poate aduce stabilitate regională.

Proiectele de exploatare a gazelor din Marea Neagră, datorită complexității si resurselor necesare, vor atrage investiții în industria românească atât pe verticală cât și pe orizontală, ceea ce va aduce pe lângă veniturile directe din exploatare, și alte venituri la bugetul de stat.

Prin adoptarea acestei legi, România va deveni una dintre puținele țări europene independente din punct de vedere energetic, transformând țara noastră într-un pilon de stabilitate regională, fapt ce marchează atragerea de investiții majore ale Statelor Unite ale Americii, dar și a altor state care percep Rusia ca principal pericol.

Prin legea privind derularea operațiunilor petroliere pe mare (offshore), ambii parteneri – și statul român, dar și investitorii – vor avea de câștigat. România trebuie să rămână cu ceva din aceste resuse naturale, de aceea investitorii vor avea de câștigat, însă nu nivelul la care s-au așteptat. Le-au fost aduse anumite facilități acestor investitori, dar în egală măsură le-au fost impuse și obligații pe care trebuie să le respecte.

În ceea ce privește intoxicarea spatiului public de către opoziție în cazul impozitării și redevențelor, vă asigur că miza nu era redevența. Redevența este prinsă în acordul cu aceste companii încă din anul 2008 și nu se poate modifica.

Ceea ce trebuie să știe oamenii este că jumatate din producția de gaze exploatată din offshore va fi tranzacționată pe piața din România. Asta înseamna acoperirea deficitului de gaze pentru consum si pentru economia românească, înseamnă independență energetică si o infuzie serioasă în economie, practic înseamnă dezvoltare pentru România.

Fondul special în care se vor duce banii va reprezenta un adevarat fond de investiții din care România va putea demara  multiple proiecte de infrastructură. Faptul ca nu trec în bugetul de stat este un avantaj, deoarece acești bani nu vor putea fi alocați altor cheltuieli. Acești bani vor crea noi locuri de muncă și vor reprezenta o adevarată infuzie de capital în economia romanească.

 

Președintele ALDE Dâmbovița, Ionel Petre

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1