February 21, 2019
News Ticker

Ghișeul.ro, extins prin Access Point eDelivery! Achită online taxele și impozitele locale


Platforma digitală prin care pot fi achitate online taxele și impozitele locale și centrale pentru persoane fizice, Ghiseul.ro, trece la nivelul următor prin interconectarea Access Point eDelivery, care permite instituțiilor publice naționale și europene să facă schimb de informații. Astfel, după un an de zile în care au fost dezvoltate componentele software necesare, proiectul inițiat de Agenția pentru Agenda Digitală a României, instituţie aflată în subordinea Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, este în prezent la etapa de teste, în condiții de funcționare.

De acum înainte, Ghiseul.ro, care are activi peste 340.000 de utilizatori, contribuie semnificativ la îmbunătățirea calităţii vieţii. Prin proiectul Access Point eDelivery pot fi primite informații de la orice sistem din administrația publică, ce vor fi furnizate mai departe utilizatorilor săi. De asemenea, vor fi păstrate în contul personal al plătitorului dovezile de plată, care pot fi imprimate în orice moment, sistemul transmiţând și primăriilor borderouri zilnice de plată validate de către bănci. Acest model poate fi replicat şi la nivel european, cu orice sistem similar Ghiseul.ro din statele membre ale Uniunii Europene.

Digitalizarea este o prioritate atât pentru Comisia Europeană, cât şi pentru noi ca stat, motiv pentru care întreaga echipă guvernamentală lucrează la atingerea acestui obiectiv. În ceea ce priveşte activitatea desfăşurată în cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, dar şi în instituţiile aflate în subordine, pot spune că se fac progrese majore pentru schimbarea modalităţii de interacţiune a cetăţeanului cu autorităţile, folosindu-ne de avantajele aduse de transformarea tehnologică. Un astfel de exemplu este serviciul Access Point eDelivery, pe care noi l-am dezvoltat în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene, pentru care urmează să fie elaborate protocoale standard de comunicare între sisteme”, a declarat Petru Bogdan Cojocaru, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Proiectul Access Point eDelivery utilizează tehnologia actuală pentru a interconecta Ghiseul.ro cu toate sistemele informatice utilizate de administrație, dar și cu platformele de internet banking sau aplicațiile de mobile banking. Mai mult, ar putea fi transmise informații despre taxe, amenzi, notificări, autorizații, ajutoare sociale, răspunsuri la notificări, totul într-un cadru integrat, unitar, modern, ce poate fi ulterior interconectat cu servicii echivalente din alte țări ale Uniunii Europene”, a declarat Liviu Stoica, preşedintele Agenția pentru Agenda Digitală a României.

Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.