February 21, 2020
News Ticker

Liderul PMP Dâmbovița, Liliana Nițu, după verdictul CCR: “Iohannis este obligat să o revoce pe Kovesi!”

În urma deciziei sale, CCR generează trei mari vulnerabilităţi infrastructurii instituţionale a României si anume:

  • Goleşte de conţinut funcţia prezidenţială, astfel Preşedintele este transformat într-un simplu notar al ministrului Justiţiei.
  • Se decredibilizează pe sine, ca instituţie. Se alimentează narativul că deciziile CCR au un caracter profund politic.
  • Se creează perspectivele exercitării controlului politic asupra activităţii procurorilor întocmai ca în guvernarea Năstase, când ministrul Justiţiei Rodica Stănoiu dispunea începerea unor anchete penale în plină şedinţă de partid.

Cauzele care au condus la această situaţie sunt strans legate de atitudinea Preşedintelui Klaus Iohannis facand  pe deşteptul în raportarea la PSD si  spunand că nu vrea să acţioneze ca Traian Băsescu, ci vrea să coabiteze paşnic. Totodata a preferat o atitudine pasivă în raport cu evoluţiile importante din zona politică şi, acum, PSD – ALDE i-au asigurat un bilet de vacanţă .

Atunci când i s-a oferit posibilitatea de a scăpa de PSD de la guvernare, nu s-a folosit de ea. A numit trei premieri social-democraţi, printre care şi Dăncilă, cea care a semnat sesizarea către CCR (pe care nu putea să o facă punctual ministrul Toader).

Varianta unui referendum convocat de Preşedintele Iohannis nu este de neglijat. Problema este însă că un asemenea demers ar putea fi interpretat pentru salvarea lui Koveşi. Şi trebuie admis că este cam mult pentru un om.  De principiu, nicio instituţie nu stă într-un om. Nici DNA nu ar trebui să stea în Koveşi, mai ales date fiind „bubele” care au ieşit la iveală.  Pe de altă parte, principala problemă este generată de pârghii de acţiune şi instituţionale. Problema este că decizia CCR pune procurorii sub controlul ministrului.

Le place sau nu unora, Koveşi reprezintă un brand internaţional în lupta anti-corupţie a României. Decizia CCR echivalează cu o lovitură năprasnică aplicată încrederii în ţara noastră. Ne putem aştepta la reacţii punctuale din partea Bruxelles-ului si anume,  taierea de fonduri europene în exerciţiul bugetar 2021 – 2027 conform anunţului Comisiei Europene, posibilitatea ca România sa nu intre în Schengen nici anul acesta, nici anul viitor sau ca tara noastră sa intre în grupul oilor negre alături de Ungaria şi Polonia.

LILIANA NIȚU

PREȘEDINTE PMP DÂMBOVIȚA

Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.