March 29, 2024
News Ticker

Istoria unui ofiter Wehrmacht, mort în comuna Glodeni – Dâmbovița, în al 2-lea Război Mondial

În anii 1943-1944 aviația americană a bombardat rafinăriile din Ploiești și sondele de petrol din Moreni, Gura Ocniței și Glodeni. Armata germană se retrăgea pe ruta Ploiești-Moreni-Ocnița-Izvoare-Scăunel -Guşoiu- Malul Alb-Valea Bradului-Doiceşti.
Într-o noapte de toamnă târzie, un ofițer german a ajuns pe jos în Glodeni ( Vârful Plaiului ) .El și-a găsit adăpostul într-un bordei făcut de un glodenar, la via sa. Acolo, ofițerul dormea pe timpul nopții, iar ziua se adăpostea în pădure. Într-o zi țăranul din Glodeni a mers la vie și a văzut în bordei ceva ce i-a atras atenția. A găsit mult mai curat și farfuriile spălate. Toate lucrurile în bordei erau rânduite și pe jos măturat .
Dându-și seama că cineva se adăpostește acolo, a pândit noaptea, împreună cu polițistul Andrei și șeful gărzii premilitare, Nicolae Adam.
Lipsit de apărare ofițerul german a fost împușcat fără somație. El a fost înmormântat în cimitirul nostru, iar după revoluție copiii săi au venit la Glodeni să-l deshumeze. Timp de 45 de ani s-au interesat unde a murit tatăl lor și în final i-au găsit mormântul.
Au cerut preotului Rizescu să-i conducă să stea de vorba cu cel care le-a împușcat tatăl. Numai că, Nicolae Adam nu era acasă.

 

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1