January 22, 2019
News Ticker

“Majorare prin scădere” pentru bugetari, indemnizații majorate pentru parlamentari!


Parlamentarii au primit, în luna februarie, indemnizaţii majorate cu aproximativ 10%, ca urmare a creşterii salariului minim la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018.

Indemnizaţiile brute ale deputaţilor au fost majorate, pentru a acoperi costul trecerii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, anunţă Digi 24.

Potrivit unor informaţii obţinute de Mediafax, indemnizaţia unui parlamentar, în data de 5 februarie, este de 9.993 lei, faţă de 9.143 lei luna trecută.

Majorarea este de aproximativ 800 de lei, adică aproape 10%.

Parlamentarii, ca şi celelalte funcţii de demnitate, au o indemnizaţie care se calculează înmulţindu-se coeficientul 9, stabilit în Legea salarizării unitare a personalului plătit din fonduri publice, cu salariul minim, astfel încât orice majorare a salariului mediu echivalează cu o creştere a indemnizaţiei.

Întrebat de această majorare în condiţiile în care mai mulţi bugetari s-au trezit cu salariile reduse, Liviu Dragnea a declarat că ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, va susţine marţi o conferinţă de presă în care va explica chestiunea noilor salarii ale bugetarilor.

El a mai spus că pentru 3% dintre angajaţii de la Parlament salariile scad puţin, iar pentru ceilalţi – 97% – vor fi creşteri salariale.

Duminică seara, la România TV, liderul PSD a susţinut că, dacă vor fi efecte negative ale legii salarizării, “nimeni nu stă pe gânduri să le rezolve”.

Dacă vor fi lucruri, efecte negative ascunse care nu au fost ascunse, nu stă nimeni pe gânduri să le rezolve, dar să ne uităm cu atenţie. Dar nu sunt de acord să modificăm o lege prin care să ducem salarii ale unor funcţionari la sute de milioane, nu sunt de acord. Nu sunt de acord ca un funcţionar dintr-un minister să aibă salariul mai mare decât al unui ministru al Guvernului“, a spus Liviu Dragnea.

Săptămâna trecută, ministrul Muncii a anunţat că circa 3% dintre bugetari vor primi salarii mai mici anul acesta.

Sursa – EUROACTIV.RO

Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.