February 23, 2019
News Ticker

Deputatul PSD, Oana Vlăducă: “Guvernul va căuta un răspuns adecvat la reacțiile societății!”


PSD face dovada că ține cont de reacțiile sociale și răspunde pozitiv la acestea. Modificările privind raportarea veniturilor din activități independente au două obiective: simplificarea birocrației și asigurarea principiului că toți plătesc contribuții sociale cel puțin la nivelul salariului minim.

Amânarea aplicării unor reglementări care au născut controverse și reacții publice, în vederea rezolvării, arată că PSD ține cont de reacțiile sociale și caută formule care să răspundă acestor obiecții.

Amânarea aplicării Declarației600 va permite guvernului să identifice o formulă mai simplă și mai echitabilă privind declararea veniturilor din activități independente. Este un termen în care Guvernul va căuta un răspuns adecvat la reacțiile societății. Se păstrează principiul ca fiecare persoană care obține venituri din activități independente mai mari de nivelul salariului minim pe economie să plătească din astfel de venituri contribuții sociale echivalente cu cele plătite pentru salariul minim. Nu ar fi normal ca o persoană care obține un venit mediu lunar de 1.000 euro din activități independente să plătească contribuții sociale mai mici decât cineva care câștigă salariul minim pe economie.

Dincolo de problemele de birocrație care trebuie rezolvate, persoanele care obțin venituri din activități independente vor obține mai multe beneficii certe:

1) Nu mai plătesc contribuții pe toate activitățile din care obțin venituri independente, cum se întâmpla până acum. Contribuțiile nu se mai raportează la activitățile independente, ci la persoanele care desfășoară astfel de activități și care plătesc contribuții la nivelul salariului minim pe economie.

2) Cei care plătesc contribuția pentru pensie la fonduri private sau la casele de pensii proprii (ex. avocații, notarii) nu mai trebuie să plătească CAS și la sistemul public.

3) Fiecare contribuabil are libertatea de a decide să plătească o contribuție la pensie în funcție de cât de mare vrea să-i fie pensia sa. Această contribuție nu se mai calculează în funcție de veniturile din activități independente, ci nivelul ei e stabilit contribuabil, cu condiția să fie cel puțin la nivelul corespunzător salariului minim pe economie.

4) Contribuția la sănătate se stabilește tot în funcție de valoarea salariului minim pe economie.

5) Sunt scutiți de plata contribuțiilor cei care obțin venituri anuale mai mici decât 12 salarii minime brute. În sistemul anterior, aceștia trebuiau să plătească 16% contribuții (10,5% CAS și 5,5% CASS) din orice sumă, oricât de mică.”, a mărturisit deputatul Oana Vlăducă – vicepreședinte PSD Dâmbovița.

 

Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.