August 4, 2020
News Ticker

Gala de Tineret 2017! Vocea tinerilor s-a facut auzită la Târgoviște

În perioada 24-28 noiembrie s-au desfășurat mai multe activități în cadrul unui proiect de tineret aflat la a 3-a ediție, Gala de Tineret Târgoviște 2017, un eveniment organizat de Societatea Astronomică Română de Meteori, în parteneriat cu Fundația Județeană pentru Tineret Dâmbovița și Biblioteca Județeană I.H Rădulescu Dâmbovița, finanțat de Primăria Municipiului Târgoviște.

Printre activitățile desfășurate cu implicarea directă a tinerilor s-au numărat:

Seminarul de tineret „Importanța parteneriatului dintre tineret și autorități în dezvoltarea comunității locale“ găzduit de Biblioteca Județeană I.H Rădulescu Dâmbovița.

Tinerii din Târgoviște au discutat despre ce poate să facă orașul pentru ei în cadrul seminarului facilitat de Mihai Dragoș, Președintele Consiliului Tineretului din România (CTR). Consultarea cu autoritățile publice, spațiile verzi, iluminatul eficient, fără poluare luminoasă, transportul în comun, degradarea clădirilor din oraș (unele dintre ele fiind clădiri de patrimoniu), oportunitățile de a urma stagii profesionale (intership), informarea referitor la drepturile pe care le au și chiar și dezvoltarea unui centru de tineret cu mai multe facilități, construcția unui observator astronomic sau un cadru pentru dezvoltarea culturii urbane și graffiti s-au numărat printre preocupările tinerilor. Domnul Cosmin Bozieru, consilier personal al primarului Cristian Stan, reprezentant al Primăriei Municipiului Târgoviște la acest seminar, într-un dialog de lucru tematic, a răspuns referitor la inițiativele deja demarate de primărie pe unele din aceste subiecte și a furnizat tinerilor participanți informații importante privind domeniile de acțiune ale administrației publice în perioada următoare, oferind în final participanților datele sale de contact pentru ca tinerii să poată lua legătura cu domnia sa pentru a transmite administrației propuneri pe teme de interes. De asemenea, s-a discutat despre necesitatea unei consultări constante a tinerilor, ocazie cu care s-a stabilit crearea unui departament de tineret în cadrul Consiliului pentru Transparență Locală Târgoviște și s-a propus crearea unui consiliu consultativ pe lângă primărie.

Atelier de weekend:

În weekend, voluntarii Consiliului Tineretului din România (CTR) au avut discuția pregătitoare pentru elaborarea planului de acțiuni al federației pentru anul 2018. O atenție deosebită s-a pus pe dezvoltarea programului „Capitala Tineretului din România” și a rețelei de conectori CTR. Capitala Tineretului din România este cel mai ambițios program de facilitare a dezvoltării urbane prin tineri. Rețeaua de conectori constituie legătura Consiliului Tineretului din România cu organizațiile locale de și pentru tineret, prin care cele din urmă sunt sprijinite să asigure existența unui buget local pentru activități de tineret, dezvoltarea mecanismelor de consultare între autorități locale și tineri și adoptarea de strategii locale de tineret. Din Târgoviște au participat mai mulți tineri voluntari ai Societății Astronomice Române de Meteori și Fundației Județeane pentru Tineret Dâmbovița. Aceștia au avut o contribuție importantă la atelier și urmează să fie implicați în activitățile CTR pe parcursul anului viitor.

Am avut câteva zile pline și extrem de productive la Târgoviște. În primul rând, am văzut că tinerii pot arăta foarte clar cea ce își doresc să fie îmbunătățit în oraș și că vor să participe la dezvoltarea orașului lor, motiv pentru care au și stabilit că se vor implica în departamentul de tineret care va fi creat pe lângă Consiliul pentru Transparență Locală Târgoviște. Totodată, Gala de Tineret ne-a arătat că există o activitate bogată de tineret în oraș  care merită aplauzele tuturor, iar weekendul ne-a dat posibilitatea să creionăm mai clar o parte din planurile noastre pentru anul viitor și, în acest proces, să ținem cont și de nevoile orașului Târgoviște. Le mulțumim mult organizatorului și partenerilor  – Societatea Astronomică Română de Meteori, Fundația Județeană pentru Tineret Dâmbovița, Bibliotecii Județene I.H. Rădulescu Dâmbovița și finanțatorului Primăria Municipiului Târgoviște pentru invitație și sprijin și de-abia așteptăm să revenim!” – Mihai Dragoș, președinte CTR.

Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1