January 23, 2019
News Ticker

Tinerii din Dâmbovița, primii pași spre alegerea unei cariere cu sprijinul Bibliotecii


Alegerea unei cariere poate fi o misiune grea pentru mulți copii și tineri, mai ales în contextul economic actual. Piața muncii este în continuă schimbare, iar cerințele ei sunt din ce în ce mai diverse, specialiștii sunt la mare căutare, dar tinerii nu mai sunt atrași de școli de arte și meserii ori cariere ce presupun vocație și mult antrenament. Din acest motiv, foarte mulți elevi și studenți abandonează studiile și devin NEET (Not in Education, Employment or Training).

Pentru a preveni fenomenul NEET și a sprijini integrarea socio-profesională a copiilor și tinerilor, în special a celor provenind din medii defavorizate, instituțiile de cultură le oferă acestora diferite programe de orientare în alegerea carierei. Un exemplu în acest sens este prezentat de către Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița. Instituția va desfășura în data de 26 septembrie o vizită de documentare și schimb de bune practici la Aerodromul Tuzla din județul Constanța. Activitatea este destinată copiilor și tinerilor din mediul rural și va fi organizată în parteneriat cu Asociația „Tineri pentru Europa de Mâine”, biblioteci publice din județ și Fundația Memorială Română Mircea și Dan Cantacuzino care și finanțează proiectul.

În cadrul vizitei, 47 de copii și tineri vor participa la ateliere creative de lucru cu tematica Aviație și meserii legate de acest domeniu, vor fi martorii unor demonstrații de curaj susținute de oameni care activează în domeniul aviatic și vor învăța foarte multe lucruri despre ce presupune o meserie în domeniul aviației. Unii dintre ei vor zbura cu avionul pentru prima dată în cadrul unui atelier demonstrativ susținut cu un avion model DA 40.

Activitatea se va desfășura după urmatorul program:

 • ora 07,00 – 09,00 – Deplasare spre Tuzla – Constanța din fața Bibliotecii Județene Ion Heliade Rădulescu Dâmbovița. Înregistrarea participanţilor.
 • Ora 09,00 – 09,30 – Pauză de cafea și gustare.
 • ora 09,30 – 11,00 – Deplasare spre Tuzla – Constanța.
 • ora 11,00 – 13,30 – Ateliere de lucru și vizite – Aeroportul Utilitar Tuzla.

Din cuprins menționăm:

 1. Școala de Supraviețuire pe Mare;
 2. Simulatorul pentru pompieri;
 3. Simulatorul pentru însoțitorii de zbor;
 4. Hangarul și pista de decolare;
 5. Simulatorul DA 42;
 6. Școala de aviație.
 • ora 13,00 – 14,30 – Primul zbor cu avionul. Echipaje de 3 persoane vor zbura cu avionul model DA 40 pentru prima dată în viață.
 • ora 14,00 – 15,00Prânz la Restaurantul cu tematică aviație HANGAR 67 CAFE
 • ora 15,00 – 16,00Ne jucăm cu zmei și zmee – activitate concurs la malul mării.
 • ora 16,00 – 19,30 – Deplasare spre Târgoviște. Concluzii. Evaluare. Închiderea lucrărilor.

Cei care vor semna pentru instrucțiunile de siguranță și vor fi responsabili pentru supravegherea copiilor și tinerilor sunt:

 1. Steluța Mițoi, Biblioteca Comunală Gura Ocniței;
 2. Cateluța Barbu, Biblioteca Comunală Raciu;
 3. Nicoleta Grigorescu, Biblioteca Orășeneasacă Titu;
 4. Denisa Bodi, Biblioteca Comunală Mătăsaru;
 5. lucrător de tineret Mîndruța Andreescu, Asociația Tineri pentru Europa de Mâine.

 

Vlăduț Andreescu, metodist – Biblioteca Județeană Ion Heliade Rădulescu Dâmbovița.

Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.