January 23, 2019
News Ticker

Deputatul Corneliu Ștefan, interpelare adresată Ministrului Energiei privind Termocentrala Doicești


Domnule ministru,

Judeţul Dâmboviţa dispunea de una dintre cele mai performante termocentrale din România, unitate pusă în funcţiune în anul 1953 şi care utiliza cărbune inferior, lignit provenit de la exploatările miniere din bazinul Muntenia, respectiv: Şotânga, Filipeşti, Ceptura, Câmpulung. Ca suport de ardere, se foloseau păcură şi gaz. Energia electrică produsă la Doiceşti era livrată în sistemul naţional prin două linii de 220 KV, însă, de ani buni, termocentrala de la Doiceşti a fost lăsată în părăsire. Au existat mai multe intenţii de repunere în funcţiune a complexului energetic, atât prin aporturi financiare guvernamentale cât şi prin implicarea capitalului străin, mai precis investitori din China. Din păcate, până acum, niciunul din aceste proiecte nu a prins contur.

Domnule ministru,

Consider că o termocentrală de talia celei de la Doiceşti nu trebuie abandonată şi transformată în fier vechi. Dimpotrivă, este necesar să se intervină pentru repunerea în funcţiune. Evident, costurile sunt destul de mari, dar efortul se merită, ţinând cont de mai multe aspecte. Apa de răcire poate fi furnizată de râul Ialomiţa, aflat în vecinătatea obiectivului, conectarea la sistemul energetic naţional prin  două linii de 220 KV şi o staţie de 110 KV, depozite unde pot fi stocate 7.000 tone de păcură şi 450.000 tone de cărbune şi cale ferată în vecinătate.

Ar mai fi o soluţie de rentabilizare a amplasamentului: predarea acestuia către autorităţile locale şi judeţene, în vederea dezvoltării unui parc industrial pe cele aproximativ  40 de hectare. Faptul că terenul respectiv are ieşire la DN 71, Târgovişte-Sinaia, şi la calea ferată Târgovişte-Pietroşita reprezintă un atu pentru dezvoltarea industrială a zonei. Menţionez că, la nici 2 kilometri, se află Parcul Industrial Priboiu cu acţionar unic Consiliul Judeţean Dâmboviţa, iar perimetrul termocentralei Doiceşti ar veni în prelungirea acestuia.

Domnule ministru,

Ţinând cont de considerentele sus-amintite, vă solicit să analizaţi care este cea mai bună soluţie şi să demaraţi procedurile legale pentru punerea acesteia în practică. Termocentrala Doiceşti trebuie fie repornită, fie predată către administraţia publică în vederea dezvoltării unui parc industrial.

Solicit răspuns în scris.

 

 

 

 

DATA                                                                               DEPUTAT

29.05.2017                                                                      Corneliu Ştefan

 

Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.