March 29, 2024
News Ticker

Asociația Chindia Jurasic Park! TOP 100 continuă cu Vârful Omu din Masivul Bucegi

După urcarea, în cursul lunii ianuarie, pe vârful Românescu (1713 m) din munţii Leaota, ascensiunile programate de montaniarzii dâmbovițeni grupați în cadrul Asociației Chindia Jurasic Park, au vizat la început de februarie 2017, alte vârfuri simbolice, de data aceasta din masivul Bucegi.

Obiectivele noilor ascensiuni au fost decise sâmbătă, 11 februarie 2017, în cadrul unei întâlniri speciale cu “diasporenii”, vechi membri ai clubului care trăiesc și lucrează pe alte meleaguri. La clasica bere, au fost lansate primele filiale ale asociației:

Filiale Merano” – Italia – coordonator Mona Diaconu Ștefan

Carlingford Subsidiary” – Irlanda – coordonator Alex Coroliu

Pentru a puncta acest moment festiv cu o ieșire practică în teren, coordonatoarea Filialei Merano a revenit după vreo 20 de ani în Bucegi, pentru a parcurge în plină iarnă, un lung și frumos traseu pe Platoul Bucegilor. Accesul s-a făcut cu un autoturism până în zona complexului Piatra Arsă, apoi per-pedes, s-a ajuns la celebrele forme de eroziune, Babele si Sfinxul, unde s-au reînnodat amintiri și povestiri din trecut. Pe o vreme excelentă, fără pic de nor, dar cu ceva geruială, s-a stabilit obiectivul zilei – vârful Omu, cel mai înalt din masivul Bucegi. Pentru „încălzire” a fost urcat vârful Baba Mare (2292 m), apoi a fost urmat marcajul „bandă galbenă” ce duce pe sub Coștila spre Șaua Șugărilor. După ”clasica” poză cu Acele Morarului în spate, a fost atacată varianta de iarnă spre vârful Omu, pe deasupra „Ceardacului”. În zona „Mecetului Turcesc” a început să se intensifice vântul, atingând o intensitate maximă pe vârful Bucura (2503 m), al doilea vârf ca înălțime din masivul Bucegi. Ca urmare a rafalelor de vânt, temperatura reală de –14 grade Celsius s-a resimţit ca temperatură de –28 grade Celsius.

S-a ajuns în condiții de siguranță pe vârful Omu (2505 m), un loc simbolic al munților Bucegi, numit de Nicolae Densușianu, în a sa carte „Dacia preistorică”, „Columna ceriului”, adică un loc în care, conform legendelor pelasge, cerul se sprijinea în acest punct. Datorită faptului că în acest sezon, cabana este închisă s-a băut un ceai fierbinte la Stația meteo, iar la întoarcere au fost atinse și vârfurile Capul Morarului (2501 m – al treilea vârf din Bucegi) și Găvanele (2472 m), un important punct energetic din vasta rețea a „Muntelui sacru”.

Imaginile din Bucegi vor fi prezentate, de Mona Diaconu, prietenilor ei din Clubul Alpin Italian, secțiunea SudTirol și vor duce simbolurile românești (banerul filialei și tricolorul) pe meleaguri europene.

După aceste ture în zona dâmbovițeană, la sfârșitul acestei săptămâni se preconizează o ieșire pe Valea Prahovei, pentru atingerea unor vârfuri în masivele Baiului (Gârbovei) sau Piatra Mare. Vom reveni cu informații și imagini din noua expediție.

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1