January 23, 2020
News Ticker

Poliția Dâmbovița! Sfaturi utile pentru ca cetățenii să nu devină victima unei infracțiuni

Poliţiştii vă recomandă să evitaţi discuţiile în contradictoriu cu persoanele necunoscute sau în stare de ebrietate şi să nu ripostaţi la agresivitatea lor verbală.

De asemenea, este indicat să ocoliţi grupurile de persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice sau cele care manifestă un comportament agresiv! Nu uitaţi : o singură palmă poate curma o viaţă !

Consumul de alcool  în exces determină o capacitate de reacţie redusă şi, astfel,  puteţi deveni cu uşurinţă victima unei infracţiuni sau a unui accident rutier.

Dacă sunteţi acostaţi pe stradă, nu ezitaţi să cereţi sprijinul celorlalţi trecători!

Atunci când aţi fost martorii unor manifestări violente, anunţaţi de îndată Poliţia!

Pentru protecţia autovehiculului, poliţiştii vă recomandă ca atunci când parcaţi autoturismul să închideţi geamurile şi să vă asiguraţi apoi că l-aţi încuiat.

Depozitaţi cumpărăturile în portbagaj şi nu lăsaţi la vedere bunuri de valoare, precum aparatură GPS, telefoane mobile, borsete sau serviete.

Când aţi pornit maşina pentru a se încălzi, nu vă îndepărtaţi de ea. Nu o lăsați  pornită și neasigurată nici măcar pentru câteva secunde pentru a face cumpărături mărunte sau în incinta stațiilor de alimentare.

În timpul deplasărilor pe drumurile publice, sfătuim conducătorii auto să conducă prudent, să mărească distanța de siguranță față de autovehiculele dinainte și să-și respecte partenerii din trafic.

Reduceți viteza de deplasare, în apropierea trecerilor pentru pietoni! Țineți cont și de carosabilul ud sau de polei!

Nu vă angajați în efectuarea de depășiri neregulamentrae!

Atragem atenţia asupra pericolului pe care îl constituie conducerea vehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice sau în stare avasată de oboseală şi a importanței folosirii centurii de siguranţă.

Este recomandat să nu conduceţi dacă vă simţiţi obosiţi şi să opriţi din când în când, pe parcursul traseului, pentru a vă destinde şi a vă reface forţele. Folosiţi corect luminile, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte sau în condiţii meteo nefavorabile.

Uneori, infractorii joacă anumite roluri pentru a aborda victimele (colindători, persoane care livrează colete, angajaţi ai unor furnizori de servicii), aşa că fiţi vigilenţi şi manifestaţi prudenţă.

Nu permiteţi străinilor să intre în casă indiferent de motivul invocat de aceştia sau pentru a le oferi ceva.

Atunci când este neapărat nevoie ca un străin să intre în locuinţa dumneavoastră, chemaţi un vecin sau o rudă să vă însoţească.

Pentru siguranţa locuinţei dumneavoastră, atenţie şi la intrările secundare, cum ar fi uşile de la balcoane şi terase, intrările în garaje sau subsoluri care corespund cu locuinţa. Acestea vor avea încuietori suplimentare, dispuse la interior!

Evitaţi discuţiile despre bunurile de valoare pe care le aveţi în casă!

Copiii trebuie să stie că, atunci când sunt singuri acasă, nu trebuie să nu deschidă uşa de acces în locuinţă persoanelor străine care spun că sunt trimişi de părinţi pentru a le da diverse obiecte!

La cumpărături, evitaţi să aveţi asupra dumneavoastră sume mari de bani în numerar. Utilizarea cardului pentru plata cumpărăturilor este posibilă în majoritatea magazinelor şi reduce riscul de a rămâne fără bani, în cazul pierderii sau sustragerii portofelului.

Păstraţi banii în buzunarele interioare ale vestimentaţiei, în borsete sau genţi!

Nu purtați portofelul în buzunarul din spate al pantalonilor sau în sacoşe.

Dacă vă aflaţi într-o zonă aglomerată protejaţi-vă geanta! Purtaţi-o  lipită de corp în partea din față, cu sistemul de închidere orientat spre dumneavoastră!

Nu ţineţi toţi banii în acelaşi loc, ci compartimentaţi-i, pentru a nu fi obligaţi să scoateţi întreaga sumă de fiecare dată când achiziţionaţi un obiect deoarece,astfel, se atrage atenţia infractorilor.

Folosirea telefonului/tabletei sau a altor gadgeturi vă pot distrage pe  dumneavoastră, dar pot atrage şi atenţia hoţilor.

Nu vă lăsaţi bunurile de valoare (borsetă, servietă, haine) în căruciorul pentru cumpărături!

Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.