August 3, 2020
News Ticker

Călin Popescu – Tăriceanu invită PNL la o dezbatere asupra autenticelor valori ale liberalismului

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a lansat către PNL o invitație pentru o dezbatere privind autenticele valori ale liberalismului şi cum sunt ele reprezentate în România, în cadrul unei conferințe de presă susținută astăzi la sediul partidului.

Ideea creării unei forţe liberale autentice, pe care am avut-o în urmă cu peste doi ani de zile, a fost dată de realitatea politică şi socială din ţară. Am constatat, începând din anul 2014, că în România există un electorat care are convingeri liberale solide, un electorat care, pe măsură ce liberalismul s-a consolidat în România, şi-a afirmat cu şi mai multă convingere credinţa în valorile liberalismului. Acesta e motivul pentru care am luat decizia înfiinţării întâi a PLR şi apoi ALDE, pentru a da posibilitate acestui electorat să aibă o reprezentare atât la nivelul administraţiei locale, cât şi în Parlament.

Pentru ca lucrurile să nu rămână la nivel declarativ, aş dori foarte mult şi lansez o provocare către PNL, să facem o dezbatere asupra autenticelor valori ale liberalismului astăzi şi cum sunt ele reprezentate în România (…)

Regret această involuție a PNL-ului, dar cred că este un moment în care am obligația să mă adresez electoratului care are opțiuni liberale, pentru a le arăta care este adevărata situație și opțiunea corectă, și anume corectă din perspectiva mea nu poate să fie decât ALDE, care prin modul în care a acționat și s-a poziționat pe marile subiecte de dezbatere publică a demonstrat că este atașat valorilor liberalismului, valorilor europene, occidentale și atlantice”, a declarat copreședintele ALDE.

Călin Popescu-Tăriceanu a precizat că în această campanie electorală a fost perpetuată sistematic o minciună şi anume că PNL este un partid liberal.

PNL, din păcate, ne-a arătat de multă vreme că nu mai este un partid liberal. Odată cu fuziunea petrecută între PNL şi PDL asistăm la un rezultat pe care şi eu şi foarte mulţi alţii îl deplâng. Azi asistăm la ceea ce am anticipat de multă vreme şi anume că PNL nu a rămas decât o simplă firmă, în spatele căreia s-a ascuns tot PDL-ul şi, practic, partidul este dominat de personalităţile bine cunoscute din PDL”, a adăugat Călin Popescu-Tăriceanu.

Copreședintele ALDE a făcut o trecere în revistă a câtorva elemente definitorii pentru ceea ce înseamnă liberalism şi nonliberalism. Călin Popescu-Tăriceanu a făcut o analiză a acestor elemente pe două direcţii principale: raportarea la valorile fundamentale ale drepturilor şi libertăţilor individului, un element definitoriu pentru orice partid liberal și raportarea la chestiunile de ordin economic.

Călin Popescu-Tăriceanu a precizat că „în timp ce ALDE a făcut eforturi pentru a apăra drepturile şi libertăţile cetăţenilor, PNL s-a situat la polul opus”. Liderul ALDE a dat ca exemple poziționarea PNL împotriva moțiunii simple depusă contra ministrului Justiției Raluca Prună, cea care consideră drepturile omului ca fiind un lux, poziționarea față de crearea Autorităţii Naţionale pentru Interceptarea Comunicaţiilor, față de care PNL a spus că este ridicolă. Totodată, copreședintele ALDE a făcut referire și la modul în care PNL s-a poziționat față de proiectul de lege care să asigure o reală independenţă a justiţiei şi care să scoată politicul din numirile din funcţiile importante din justiţie, despre care PNL, prin vocea lui Cătălin Predoiu, a spus că va produce o ruptură între puterile statului.

În privința reacțiilor pe care PNL le-a avut cu privire la chestiunile de ordin economic, copreședintele ALDE a subliniat poziționarea PNL față de Codul Fiscal adoptat în 2015, un cod care a prevăzut o serie de măsuri de relaxare fiscală. De asemenea, Călin Popescu-Tăriceanu a făcut referire și la poziționarea PNL împotriva eliminării celor 102 taxe și impozite, „o măsură eminamente liberală”, dar și la poziționarea PNL împotriva măsurii de majorărare cu 15% a salariilor profesorilor și medicilor, în condițiile în care în programul cu care s-au prezentat în campania electorală anunță că vor face o majorare a salariilor cu 100%.

De asemenea, copreședintele ALDE a mai spus că „sunt și alte lucruri care țin de atitudinile politice, printre altele aș readuce aminte desemnarea lui Marian Munteanu, cel care-l cataloga pe marele lider și fost prim-ministru și ministru liberal I. G. Duca drept asasin. Am fost foarte curios atunci să urmăresc care este reacția liderilor de la PNL. Au încercat să mușamalizeze toată această poveste, dar simpla idee de a desemna un astfel de personaj cred că este o jignire profundă adusă înaintașilor PNL-ului”.

Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1