April 25, 2024
News Ticker

La Mulți Ani, România! Ziua Națională a României, sărbătorită (și) la Târgoviște!

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, a participat alături de oficialități locale și județene, reprezentanți ai Arhiepiscopiei Târgoviște, Ministerului Apărării Naționale, structurilor Ministerului Administrației și Internelor, precum și de numeroși dâmbovițeni, la manifestările dedicate Zilei Naționale a României, zi ce marchează sărbătorirea Marii Adunări de la Alba Iulia, locul unde s-a desăvârșit unirea Transilvaniei, Banatului cu România și care simbolizează unirea tuturor românilor într-un singur stat național.

Ceremoniile dedicate Zilei Naționale au debutat cu intonarea imnului național, urmat de un serviciu religios în cinstea eroilor neamului, susținut de un sobor de preoți în frunte cu ÎPS dr. Nifon, Arhiepiscop și Mitropolit al Târgoviștei. După ceremonialul religios, au fost rostite alocuțiuni din partea reprezentanților administrației locale și județene. Programul s-a încheiat cu depunerea de coroane din partea instituțiilor statului.

Mesajul Președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, cu prilejul împlinirii a 98 de ani de la Marea Unire: Lângă drapel și imn, Ziua Națională a unei țări înseamnă întoarcerea sufletului către rădăcini și a ochilor către viitor. Este momentul când toți devenim părtași unui sentiment de apartenență unică la o patrie care e a noastră și care ne face să ne simțim, la rândul nostru, unici.

România s-a născut din pasiune și curaj, din demnitate și credință, din oameni care au înțeles că niciodată, nicăieri în lume, dezbinarea nu aduce progres. În schimb, unirea forțelor, a sufletelor și a minților tuturor românilor poate împinge țara înainte, depășind granițe imateriale și provocări dintre cele mai dificile.

Marea Unire de la 1918 a fost și rămâne pagina de aur a acestui neam. Momentul de la 1 Decembrie încununează unirea cu Transilvania și întregirea țării, după alte două acțiuni unioniste ale fraților din Basarabia (27 martie 1918) și Bucovina (15 noiembrie). Puterea acestui moment, spune un istoric român, stă tocmai în aceea că desăvârșirea unității naționale nu a fost opera unui anume personaj sau a unui guvern sau a unui partid, ci fapta istorică a întregii națiuni române, realizată într-un elan țâșnit cu putere din străfundurile conștiinței unității neamului.

S-au scurs de atunci 98 de ani. Aproape un secol în care poporul român a fost încercat de provocări, dureri și renașteri, război și patimi de tot felul, dar pe care a putut mereu să le poarte, fără să-și piardă vocea și demnitatea. Nimic nu a însemnat mai mult în bogăția noastră spirituală decât capacitatea de a ne strânge laolaltă în momente de cumpănă și de a le trece împreună.

Este, dacă vreți, cea mai actuală lecție de istorie cu putință astăzi. România înseamnă mai mult decât o țară. România este simțământ și conștiință de valori, pe care orice român le simte din creștet până-n tălpi și se mândrește cu ele. România este Mihai Viteazul Întregitorul, este Alexandru Ioan Cuza, este jertfa celor care ne-au câștigat independența la 1877 sau patima celor care și-au lăsat sângele în cele două războaie mari, este curajul celor care au scris Revoluția din decembrie 1989. România este a tuturor, ca o conștiință puternică, magnetică peste orice suflet de român.

Dacă vom ști să stăm uniți și demni în fața tuturor, vom înțelege trecutul și ne vom crea propriul viitor. Dacă ne vom lăsa dezbinați, separați, măcinați de răutate sau interese care nu sunt ale noastre, vom fi doar o masă de sacrificiu. Eu îmi doresc să stăm drepți, demni și uniți în fața tuturor și să credem într-o Românie a noastră: frumoasă, istorică și puternică!

La mulți ani, Târgoviște!

La mulți ani, Dâmbovița!

La mulți ani, România!

 

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1