În data de 28 februarie, se sărbătoresc 91 ani de la legiferarea Protecției Civile în România, dată la care, Regele Carol al II-lea a aprobat prin Înaltul Decret Regal nr. 468 din 1933 “Regulamentul Apărării Pasive în România”, având ca scop limitarea efectelor bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resurselor teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor.
Cu prilejul sărbătoririi celei de-a 91-a aniversare a “Zilei Protecţiei Civile din România”, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Basarab I” al judeţului Dâmbovița organizează, în perioada 26.02 – 04.03.2024, “Săptămâna Protecției Civile”. În aceste zile se vor desfășura o serie de activităţi cu caracter public, cu tematică specifică acestui domeniu, după cum urmează:
• În perioada 26.02-03.03.2024, subunitățile de intervenție ale inspectoratului îşi vor deschide porţile, în cadrul acţiunii „Ziua Porţilor Deschise”, prilej cu care cei interesaţi vor avea posibilitatea de a cunoaşte îndeaproape tehnica de intervenţie din dotarea pompierilor dâmbovițeni, cu care echipajele serviciilor profesioniste participă la misiunile de salvare, precum și modul de utilizare a acesteia.
• În perioada 26.02-03.03.2024, Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă de la nivelul localităţilor din județul Dâmbovița, vor desfăşura activităţi preventive şi exerciţii demonstrative de stingere a incendiilor, în cadrul comuntăţii din care fac parte.
• În zilele de 26,27,28,29.02.2024 și 01,04.03.2024, vor avea loc acțiuni teoretice și practice de instruire privind tehnicile de acordare a primului ajutor și modul de comportare specific tipurilor de risc generatoare de situaţii de urgenţă în 20 de unități de învățământ din judeţ. Elevii vor fi ajutaţi să conştientizeze tehnicile de acordare a primului ajutor, să-şi creeze un spirit preventiv, să cunoască şi să exerseze modul de comportare în cazul producerii unei situaţii de urgenţă;
• În perioada 26.02-01.03.2024, se vor desfășura exerciții de evacuare în cadrul unităților de învățământ din județ. Aceste activități practice sunt concepute pentru a instrui elevii și personalul instituțiilor de învățământ cu privire la procedurile corecte de evacuare în cazul unor situații de urgență. Scopul acestor exerciții este de a dezvolta capacitatea de reacție rapidă și eficientă, de a întări cunoștințele despre siguranța personală și colectivă, și de a promova o cultură a prevenirii și a comportamentului adecvat în situații de criză. Participanții vor avea ocazia să exerseze și să înțeleagă importanța coordonării și a calmului în momente critice, contribuind astfel la creșterea gradului de siguranță în mediul școlar.
• În zilele de 02 și 03.03.2024, vor fi organizate puncte de informare pentru cetățeni în incinta Dâmbovița Mall, unde pompierii dâmbovițeni împreună cu voluntarii din cadrul programului “Salvatori din pasiune” vor fi prezenți pentru a informa cetățenii asupra modului de comportare specific tipurilor de risc generatoare de situaţii de urgenţă și vor avea loc acțiuni teoretice și practice de instruire privind tehnicile de acordare a primului ajutor.
• În ziua de 03 martie 2024, se vor desfășura activități de informare preventivă la obiectivele de cult, în localitățile Târgoviște, Moreni, Titu si Găești;
• În ziua de 28 februarie 2024, începând cu ora 10:00, se va desfășura acțiunea denumită generic “Miercurea sirenelor”, în cadrul căreia sunt activate sirenele de alarmare a populației. Populaţia nu trebuie să intre în panică, fiind vorba doar de un exerciţiu prin care se doreşte răspândirea semnificaţiei semnalelor acustice care pot fi transmise prin intermediul sirenelor. În cadrul exerciţiului, vor fi verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înştiinţare către autorităţi, cât şi modul de funcţionare a mijloacelor de alarmare a populaţiei.
Leave a Reply