November 2, 2024
News Ticker

Partida Romilor PRO – Europa! Limba Romani, o limbă vorbită de milioane de oameni!

Limba romani este cea care a rezolvat cele mai multe enigme legate de adevărata origine a romilor. Aceasta face parte din ramura indo-ariană a limbilor indo-europene, şi este vorbită, în prezent, de aproape cinci milioane de oameni, în toată lumea, după cum susţin unii specialişti, sau de aproape 11 milioane, după opinia altora.

Lingvistica ne dovedeşte că, în timp, în limba romani au fost asimilate cuvinte armeneşti, persane, greceşti, slave şi neolatine. Şi, totuşi, apartenenţa limbii romani la grupul indic a fost recunoscută abia spre sfârşitul secolului al XVIII-lea.

Cele dintâi cuvinte scrise în această limbă datează din secolul al XVI-lea, mai exact din anul 1547, când un scriitor englez, Andrew Borde, pasionat de călătorii şi de fizică, a publicat treisprezece expresii uzuale, toate în limba romani.

După cum susțineau eronat, în trecut, unii specialişti, acest idiom ar avea nu mai puţin de şaptesprezece dialecte, atât de diferite între ele, încât vorbitorii a două dintre variantele lexicale ale aceleiaşi limbi se pot înţelege cu greu unul pe celălalt sau chiar deloc.

Ţările care au cei mai mulţi vorbitori de limba romani sunt, conform datelor făcute publice, România şi Slovacia. Cehia, Bulgaria şi Ungaria au şi ele un număr considerabil de vorbitori ai acestei limbi indo-europene, adică peste 100.000 fiecare.

În funcţie de ţara unde s-au stabilit comunităţile de romi, limba vorbită de ei a împrumutat cuvinte din limba majoritarilor din zona respectivă, însă fenomenul s-a petrecut şi în sens invers. Aşa se face că în limba română avem cuvinte precum: „barosan”, „biştari” sau „mişto”.

Sursa: Talida Stănică, „Kestiuni rome. O incursiune în cultura, istoria și tradițiile romilor”, București, 2014.

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1