Arta ,Tradiție și Meșteșug, o expoziție atelier a artistului Jorj Dimitriu și invitatul său Ovidiu Teodorescu.
Vineri 10 decembrie ora, 14:00
Galeria PRIM din foaierul Primăriei Pucioasa.
Vă așteptăm!
Sunt oameni care își caută menirea, așa cum o face de o viață și artistul Jorj Dimitriu. Fotograf , olar, cioplitor în lemn, artistul este permanent intr-o căutare anevoioasă, consecventă, realizată cu multă trudă dar, cu satisfacția lucrului bine făcut.
In atelierul sau de la marginea Bucurestiului, Jorj Dimitriu, ciopleste cu măestrie lemnul dând naștere unor obiecte de artă desprinse parcă din viata vechilor gospodării țăranesti. Realizează lăzi de zestre specifice Moldovei și Transilvaniei, sărărițe din lemn de cireș, rame, toiege, furci, iar minuțiozitatea detaliilor sculptate cu ajutorul cuțitului ascuțit frizează fantasticul . Furcile cu aripi, prezente in expozitie surprind prin frumusete și gingășie transpunandu-ne in lumea de altădată. De-a lungul timpului furcile de tors au scris povești cu fete și flăcăi, care își puneau tot dorul și toată dragostea în aceste bijuterii. Fiecare ornament avea rolul de a sensibiliza fata iubită, iar oferirea ei în dar și acceptarea reprezenta un gest cu valoare de logodnă. Astazi sunt obiecte decorative de o rară frumusețe, Furcile, nu sunt deloc simplu de realizat. In detaliu, se pot observa incrustatii cu ornamente romboidale, pătrate, zig-zaguri, x-uri, linii zvelte și armonioase, unda apei, roți solare, cercuri, vârtejuri, cruci, capete de cai, dinți de lup, motive antropomorfe stilizate. Sunt motive nesfârșite pe care, artistul le combină, folosind tehnici variate, precum crestarea, cioplirea și incizia . lemnul cere, întâi de toate, respect și abia apoi acesta îți permite să îi cunoști însușirile care te vor ajuta să-l cioplești cu măiestrie Vă invităm asadar să admirați și să ascultași poveștile spuse de furcile cu aripi lucrate de Jorj Dimitriu.
De peste 40 de ani , artistul Ovidiu Teodorescu transformă metalul în artă. De tânăr a fost atras de grafica si pictură. Pasiunea vieții lui este sculptură în metal, metaloplastia, arta transpunerii unui portret sau a unui peisaj, prin reliefarea lor pe o tablă moale. Imbinând manualitatea, tehnica si talentul, artistul cu multă atentie si răbdare știe să îmblânzească duritatea metalului ( foaie de alamă sau cupru) realizând frumoase obiecte de artă. Intre realizarile sale Icoana este poate cel mai pretios obiect. Ovidiu Teodorescu deține un record, prin realizarea, din alamă, a uneia din cele mai mari icoanane „Nașterea Domnului” (97 cm/55 cm) din spațiul orthodox. A expus de-a lungul timpului, la Sibiu, Târgoviște, București, Cluj, Brașov Târgu Mureș dar și în strainatate, Portugalia, Lisabona. Ovidiu Teodorescu este mandru de realizarile sale. Adevarate obiecte ”pretioase” sacre, Icoanele prezente în expozitie știu să vorbească privitorului despre c
Jorj Dimitriu și Ovidiu Teodorescu! Artă, Tradiție și Meșteșug, expoziție atelier la Centrul Cultural European Pucioasa!
Facebook Comments Box
Leave a Reply