Vicepreședintele Comisiei pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport din Parlamentul European, Victor Negrescu, a oferit un moment inedit în Parlamentul European promovând sportul românesc în cadrul dezbaterii despre politica europeană în materie. Acesta a vorbit despre dificultățile întâmpinate de sportivi, despre nevoia de competiții echitabile, investiții în infrastructură și de sprijinirea sportului, inclusiv în zonele rurale, în contextul impactului generat de pandemie.
“Pentru acest lucru trebuie să ne asigurăm că în Europa sportul nu devine o activitate exclusivistă. În acest sens, trebuie să echilibrăm competițiile, să stimulăm investițiile în domeniu, dar și, să sprijinim sportul de masă, inclusiv în zonele rurale.
Sportul este ignorat în multe țări europene, cum este cazul, din păcate și în România, unde performanțele unor sportivi de excepție sunt tratate cu indiferență de autorități.
De aceea, am solicitat să i se asigure sportului un plus de vizibilitate în programele europene, inclusiv în Planurile de Redresare și Reziliență, mai ales în contextul impactului generat de pandemie”, a declarat vicepreședintele Comisiei pentru Sport din Parlamentul European.
Eurodeputatul român, Victor Negrescu, a subliniat importanța rolului social jucat de sport și nevoia de investiții și educație sportivă.
“Sportul îndeplinește un dublu rol: unul social, de integrare și sănătate publică, și unul de promovare, a performanței și reușitei comunității.
De aceea, Uniunea Europeană trebuie să aibă o politică în materie care să se asigure că toate statele membre și toți cetățenii au acces într-o manieră egală la o infrastructură sportivă de calitate, noi tehnologii în materie și metode educaționale adaptate”, a completat europarlamentarul.
Victor Negrescu a cerut, printr-un amendament aprobat de Parlamentul European, ca sporturile tradiționale și patrimoniul sportiv din Europa, dar și din România, să fie protejate. Acesta consideră că este timpul ca specialiștii în domeniu să fie ascultați.
“Uniunea Europeană are datoria să îi sprijine pe sportivii care au adus performanță și să protejeze sporturile tradiționale și patrimoniul sportiv din fiecare stat membru, cum este cazul de exemplu al gimnasticii, oinei, scrimei sau canotajului pentru România. (…)
A fi sportiv nu este un lucru simplu. Necesită multă muncă și multe sacrificii. Am avut plăcerea să cunosc sportivi de excepție care au reușit, dar și tineri care au eșuat pe parcurs din diferite motive.
Pentru acest lucru trebuie să creionăm împreună cu toți cei implicați în domeniu, politici menite să facă din sport o oportunitate, dar și un factor mobilizator pentru o societate dezvoltată și sănătoasă”, a concluzionat eurodeputatul Victor Negrescu.
Leave a Reply