
La mulți ani, UNESCO !
Astăzi se împlinesc 76 de ani de la fondarea Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (#UNESCO), organism internațional ce are în vedere construirea de reţele între naţiuni pentru facilitarea unui anumit tip de #solidaritate: mobilizarea pentru #educaţie, construirea înţelegerii #interculturale, susţinerea #cooperării ştiinţifice, protejarea libertăţii de #exprimare. Pentru protejarea patrimoniului şi susţinerea diversităţii culturale, UNESCO a creat ideea de #Patrimoniu #Mondial pentru salvgardarea și promovarea unor valori universale inestimabile.
Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște, secție care aparține de Complexul Național Muzeal Curtea Domnească Târgoviște, în subordinea Consiliului Județean Dâmbovița, funcționează sub patronajul Federației Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO din Europa și America de Nord (#FEACU), constituind unul dintre cele mai remarcabile argumente pentru promovarea, pe plan național și internațional, a Romanței ca gen muzical de patrimoniu al culturii naționale, spre includerea ei în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității #ICH. Patronajul acordat Muzeului „Casa Romanței” de către FEACU reprezintă, totodată, o expresie și o garanţie a interesului major pentru demersul oficial pe care Centrul Cultural pentru UNESCO “Cetatea Romanţei” Târgovişte (membru al Federației Naționale FRACCU – UNESCO) l-a iniţiat la Ministerul Culturii, împreună cu Primaria Municipiului Targoviste, Consiliul Local Targoviste și Comisia Naţională a României pentru UNESCO, în vederea includerii Romanţei în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii.
Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște a fost fondat în data de 18 octombrie 2017 cu ocazia ediției jubiliare a 50-a a Festivalului Național de #Romanțe „Crizantema de aur”, iar la momentul inaugural au participat Președintele de onoare al Federației Mondiale a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO – dl. George Christophides, Președintele FEACU – dna. Daniela Popescu și ambasadoarea UNESCO a Bunăvoinței – dna. Kim Nam Hee, precum și alte personalități naționale și internaționale, exprimând întreaga susținere față de acest mare proiect cultural.
La „Casa Romanței” din Târgoviște a fost, totodată, organizat, în mai 2018, cel de-al III-lea Congres Intermediar al Federației Europene și Nord-Americane a Asociațiilor, Cluburilor și Centrelor pentru UNESCO (EFUCA), intitulat “Patrimoniul Cultural European – O invitație la dialog și colaborare” și cea de-a X-a ediție a Conferinței Internaționale „Tineretul și muzeele”. Cu această ocazie, cei 60 de invitați, specialiști în patrimoniu din 12 țări, au lansat și semnat, la inițiativa d-nei dr. Daniela Popescu – Președintele EFUCA – un Apel către forurile din România care au competențe în salvgardarea patrimoniului cultural imaterial și care pot decide cu privire la introducerea Romanței în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității
La 16 noiembrie este sărbătorită Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România. La aceeaşi dată, în 1972, la Paris, cu prilejul celei de-a XVII-a sesiuni a Conferinţei generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (17 octombrie-21 noiembrie 1972), statele membre ale UNESCO au adoptat Convenţia privind Protecţia Patrimoniului Mondial Cultural şi Natural.
Declararea la nivel naţional a Zilei Patrimoniului Mondial înseamnă promovarea elementelor naţionale de patrimoniu mondial pentru o mai bună cunoaştere a acestora, precum şi a locului pe care îl ocupă cultura română în totalitatea valorilor culturale internaţionale. Este evidenţiată, cu acest prilej, importanţa protejării şi conservării acestora, oferindu-se şi un plus de imagine la nivel internaţional.
Propunerea legislativă dedicată instituirii acestei zile a fost adoptată de Senat la 21 mai 2012 şi de Camera Deputaţilor la 23 aprilie 2013. Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România a fost instituită prin Legea nr. 160/2013.
România are înscrise pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Mondial UNESCO opt elemente: biserici cu pictură murală din nordul Moldovei din prima jumătate a secolului al XVI-lea (1993); Mănăstirea Hurezi (1993); sate cu biserici fortificate din Transilvania (1993, 1999); cetăţile dacice din Munţii Orăştiei (1999); centrul istoric Sighişoara (1999); ansamblul bisericilor de lemn din Maramureş (1999); situl natural Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (1991) şi pădurile de fag antice şi primitive din Carpaţi şi alte regiuni ale Europei (2017, pădurile vizate din România fiind cele de la Izvoarele Nerei, Cheile Nerei-Beuşniţa, Domogled-Valea Cernei, judeţul Caraş Severin; Masivul Cozia, Lotrişor, judeţul Vâlcea; Codrul secular Şinca, judeţul Braşov; Codrul secular Slătioara, judeţul Suceava; Groşii Ţibleşului şi Strâmbu Băiuţ, judeţul Maramureş).
De asemenea, România are înscrise şi şapte elemente pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, respectiv ritualul căluşului (2008); doina (2009); ceramica de Horezu (2012); colindatul de ceată – dosar comun cu Republica Moldova (2013); dansul fecioresc din Ardeal (2015); meşteşugul ţeserii covoarelor de perete din România şi Republica Moldova (2016) şi practicile culturale asociate zilei de 1 Martie (Mărţişorul) – dosar comun cu Bulgaria, Macedonia de Nord, Republica Moldova (2017).
Sursa – Centrul Cultural pentru UNESCO Cetatea Romanței Târgoviște
Leave a Reply