Ieri a fost o zi importantă. I’am auditat la comisii pe miniștrii propuși de USR pentru ministerelul Energiei, Cristina Pună, respectiv Claudiu Năsui, la Economie.
Parte cea mai suculentă s’a consumat la audierea Cristinei Prună. Năsui a fost mai nepregătit, a răspuns greu la întrebările parlamentarilor, a căutat răspunsurile în hârtii și s’a sprijinit pe laptop. Pentru un ins care aspiră la demnitatea de ministru al Energiei în România, asta mi se pare impardonabil.
La rândul meu, am pus două întrebări.
Prima a fost legată de centrala de la Iernut si i’am spus candidatului USR că în programul ei centrala este considerată un proiect pe termen lung, deși până azi îi criticase pe antecesori tocmai că neglijaseră acest proiect. Hmmm….
Apoi am întrebat’o despre CE OLTENIA. Centrala cărbunelui reprezintă un producător strategic de energie pentru că asigură 23% din totalul energiei din Ro. Când ai import de gaz 22% din Rusia si la un preț imens, orice blocaj in activitatea CE Oltenia e un atac la securitatea energetică a României.
Doar că luni, colegii ei din USR, tocmai votaseră o schemă care prevede supraimpozitare cu 80% a producătorilor de energie care depășesc costul de 425 lei/Mgw produs. Asta echivala cu închiderea CE OLTENIA pentru că acolo costul de producție e 625 lei si dacă aplici schema de supraimpozitare, atunci clar nu mai ieși din iarnă. Și ca să înțeleagă și mai bine în ce situație ne’ a împins schema votată de colegii săi, am incercat să văd dacă știe cu ce preț de producție vinde CE Oltenia toată energia sa.
Nu numai că nu a știut dar era sigură că prețul e sub 350 lei/ Mgw.
Nu dna. candidat!
CE OLTENIA produce energia la 625 lei/MgW si cu asta asigură 23% din necesarul SEN.
23%oameni buni.
Dacă senatorii au plafonat supraimpozitarea la 425 lei/Mgw atunci să explice ei cum facem cu CE Oltenia dar și cu eventuala scoatere a centralei din SEN. Ar fi un dezastru pentru economie pentru că in cazul acesta importul de energie din Ungaria sau din alte țări ar trebui să fie de 23%. Eh, aici intervine problema. România NU POATE importa încă 23% pentru că rețeau Transelectrica pur și simplu nu mai rezistă, deja am avut zile când am importat 2600-2700 MWh dintr’un total de 3000 cât e maximum pe care îl duce rețeaua. Cam asta e situația, asta a reușit o echipă de senatori care s’au apucat de treabă pe modelul lui Firicel din Las Fierbinți.
Pentru a vă amuza cu “salvatorii” nechemați, vă rog să urmăriți videoclipul din stirea de mai jos:):)))
- Transcrierea are câteva erori(forma finala a OUG 118 a ieșit cu 450 lei/MWh nu 150 cum e prins în transcriere iar numele meu este tot Radu Popa, nu Pop:):)
Deputatul PSD Radu Pop a întrebat-o pe Cristina Prună, în cadrul audierii în cadrul comisiilor parlamentare de specialitate reunite, ce gânduri are cu investiția de la Iernut și de asemenea dacă are cunoștință la ce preț produce Complexul Energetic Oltenia un Megawat și cât asigură acest complex din capacitatea energetică a României.
ADVERTISING
Ministrul propus a bâlbîit-o la ambele întrebări și a avut nevoie de ajutor de la colegi pentru a spune prețul la care produce CE Oltenia și cu cât contribuie la Sistemul Energetic Național:
Radu Popa, deputat PSD de Dâmbovița: Vreau să vă întreb despre Iernut doamna candidat pentru că am observat că ați așezat Iernutul între proiectele pe termen lung. Însă tot dumneavoastră acum două zile ați criticat faptul că predecesorii au abandonat acest proiect important și că nu l-au finalizat. Eu vreau să vă întreb – e un proiect pe termen lung sau pe termen scurt?
A doua întrebare. Colegii dumneavoastră ieri în comisie la Senat au votat schema de compensare, plafonare și supraimpozitare. Supraimpozitarea ați prins-o la 450 lei /Mgw. Ați vrea să vă întreb dacă știți la ce preț produce CE Oltenia și cât asigură din capacitatea energetică a României.
Cristina Prună, ministrul propus al Energiei: În ce privește Iernutul dacă vă uitați în Programul de Guvernare scrie acolo priorități pe termen mediu și lung. Cred că un termen de 1 an de zile pentru finalizarea acestei investiții sau până la un an de zile înseamnă mai degrabă un termen mediu.
În ceea ce privește schema de compensare care a fost votată ieri în Senatul României
Radu Popa: Eu am întrebat la ce preț produce CE Oltenia și cât asigură din capacitatea energetică a României
Cristina Prună: … ăăă eu vă spuneam de o impozitare aaaa… îmmm …
Radu Popa – 150 de lei Mgw
Cristina Prună… ăăăă da. Exact
(Intervine președintele de ședință – Vă răg să nu o întrerupeți pe doamna ministru)
Cristina Prună: Din punctul meu de vedere este periculoasă această sumă și va avea ca efect… Nu există o evaluare și o analiză pe cifre în ce privește acest nivel de impozitare și temerea mea e că asta va pune pe butuci CO
Radu Popa – Vă rog să îmi răspundeți cât produce CO?
Cristina Prună – Eu vă spuneam că îngrijorarea mea este că acest nivel de impozitare ar putea să aibă un efect asupra Complexului Energetic Olteania pentru că dacă CO produce undeva în jurul sumei de 400 lei Mgw îi va crea probleme. Ori noi nu ne permitem în momentul de față să punem pe butuci CO pentru că are un aport important în sistemul energetic național…
Radu Popa – cât?
Cristina Prună – între 15 și 20 la sută… ori asta dacă se întâmplă putem să punem lacătul și pe Complexul Energetic Muntenia, Vorbim de 12 mii de oameni care încă lucrează acolo, oameni cu competențe în sistemul energetic și pe care nu-i putem trimite acasă.
Deputat Radu Popa – Vicepreședinte PSD Dâmbovița
Leave a Reply