December 5, 2024
News Ticker

ASTRO 2021, Tinerii și cerul nopții! Școala Națională de Proiecte Astronomice pentru Tineret!

În perioada 27 septembrie – 19 octombrie 2021 Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM) derulează proiectul „ASTRO 2021 – Școala Națională de Proiecte Astronomice pentru Tineret”, un proiect de tineret cofinanțat de Ministerul Tineretului și Sportului.

În acest fel, asociația SARM continuă să pună în aplicare conceptul său unicat de evenimente naționale de astronomie cu ieșire la cer dedicate tinerilor: conferințe, tabere și școli de vară. Astfel, cei 36 de participanți la proiect (membrii grupului țintă, lectori și organizatori) provenind din București și 14 județe (Dâmbovița, Ilfov, Timișoara, Cluj, Harghita, Sibiu, Brașov, Dolj, Gorj, Prahova, Giurgiu, Tulcea, Galați, Constanța) din 7 regiuni de dezvoltare au participat în perioada 4-12 octombrie 2021 la Runcu Stone în localitatea Runcu din județul Dâmbovița la ateliere de lucru, prezentări, seminarii, sesiuni și aplicații practice în domeniul astronomiei și astrofotografiei, scopul proiectului fiind facilitarea dobândirii de competențe transversale în domeniul astronomiei și astrofotografiei pentru tineri interesați de proiecte astronomice pentru tineret.

Manifestarea a reprezentat și jubileul a 15 ani de când SARM a început să organizeze evenimentele naționale de toamna sub titulatura “ASTRO”.

Prezentările, atelierele de lucru și sesiunile de observații astronomice au fost susținute de lectori specializați, dar și de tineri pasionați de domeniul astronomiei și astrofotografiei care au împărtășit celorlalți din experiența și rezultatele lor în observarea cerului.

Tematicile abordate au vizat rolul astronomiei în educație, tehnică și știință, Sistemul Solar, studiul Soarelui, planetelor și sateliților, Lunii, asteroizilor, cometelor și meteorilor, Galaxia Calea Lactee (stele, nebuloase, roiuri de stele), astronomia extragalactică, astronomia invizibilului, astronomia practică (cunoașterea bolții cerului, rolul instrumentelor astronomice în studiul cerului), stația spațială și sateliții artificiali, proiecte astronomice de observare și cercetare accesibile tinerilor. De asemenea, a fost abordat, de la nivelul de începător până la avansat, domeniul fotografiei și astrofotografiei: fotografia și impactul acesteia în viața de zi cu zi, rolul fotografiei în plan social, educațional, cultural, și științific, inițiere în astrofotografie, astrofotografia de peisaj nocturn, astrofotografia obiectelor cosmice ale cerului profund (deep-sky), procesarea datelor, softuri de prelucrare a capturilor, folosirea aparatelor de fotografiat pentru amatori și a camerelor foto de pe telefon, comunicarea și lucrul în echipă în observarea cerului.

Printre proiectele astronomice în care se pot implica tinerii au fost prezentate EURONEAR (European Near Earth Asteroids Research) – Observarea asteroizilor care se apropie de Pământ, Observarea și descoperirea de stele variabile, Observarea curenților de meteori și descoperirea de meteoriți, Observarea și studiul eclipselor de Soare și de Lună, Construcția unui observator astronomic privat. O tematică specială abordată a fost aceea privind posibilitatea realizării unei cariere în astronomie, astrofizică și astrofotografie, participanții beneficiind de prezența fizică și online a unor tineri care au făcut carieră în aceste domenii sau care studiază la universități de prestigiu din străinătate.

Prezențe online au fost realizate cu invitați speciali din Insulele Canare, New York și Emiratele Arabe Unite.

În cadrul evenimentului au fost prezentate trei expoziții: astrofotografie (fotografie de câmp larg și fotografie cu obiecte deep-sky), publicații astronomice și meteoriți.

Desigur, conform tradiției SARM, un asemenea eveniment nu putea să nu fie completat de un spectacol de cosmopoezie care a celebrat 25 de ani de participări internaționale ale mișcării de astropoezie/cosmopoezie a SARM.

Proiectul se află în etapa de evaluare și diseminare a rezultatelor, etapă care se încheie azi.

 

 

 

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1