Tradițiile sunt baza identității noastre naționale. Din acest motiv, cultivarea lor reprezintă nu numai o datorie dar și un act de patriotism. Orice manisfestare în care românii poartă chimirul și se leagă în horă este un gest de cultură pe care avem obligația să-l salutăm cu atenție și cu solemnitate.
Știind toate acestea, duminică am participat la un eveniment cu valorea de tradiție în Dâmbovița: răvășitul oilor.
Pe vârful lui In, un loc în care Cerul mușcă din munte și lasă ochiului privilegiul contemplației, multe mii de oameni din mai multe colțuri ale țării și-au dat întâlnire la sărbătoarea care anunță transhumanța și cheamă orgoliul la competiție.
Oamenii au dansat pe muzică populară și au redat valoarea horei,ca simbol cosmic. În semiotica acestui dans regăsim semnificația solidarității-oamenii dansează ținându-se de umeri,spijinindu-se unii pe alții-dar și al comunicării emoționale bazate pe muzică. Puțini știu,însă,că hora este creația unei minți care a asociat dansul pământean cu cel cosmic-planetele învârtindu-se în jurul Soarelui, pe o muzică indescriptibilă și venită dintr-un simbolism cosmic. Acesta este motivul pentru care de mii de ani regăsim hora,ca dans fundamental, în toate culturile lumii.
La Brebu, oamenii au dansat și s-au bucurat de catifeaua toamnei sub privirile bucuroase ale gospodarilor zonei. Primarul comunei, Gh. #Brebeanu, a fost o gazdă bună și atentă, iar omul trebuie felicitat pentru cerbicia cu care se luptă pentru conservarea și promovarea acestui eveniment.
Fie ca tradiția să meargă mai departe iar copiii noștri, măcar o dată pe an să îmbrace ia și chimirul și să urce muntele, cu gândul la Ciuleandra noastră națională…
Deputat Radu Popa – Vicepreședinte PSD Dâmbovița
Leave a Reply