April 24, 2025
News Ticker

Cerul nopții, explorat de tineri la Școala de Vară de Astronomie și Fotografie!

În perioada 15 iulie – 15 august se derulează proiectul „Școala de vară de astronomie și fotografie” organizat de Societatea Astronomică Română de Meteori în parteneriat cu Asociația Ucenicul Astronom. Proiectul este finanțat de Consiliul Județean Dâmbovița în cadrul concursului privind finanțarea de activități non-profit de interes județean pentru domeniul tineret.

Astfel, în perioada 29 iulie – 4 august au avut loc o serie de activități derulate în cadrul proiectului.

Pe 29 august la Biblioteca Județeană I. H. Rădulescu Dâmbovița din Târgoviște a avut loc deschiderea școlii de vară, în prezența participanților, a organizatorilor și a reprezentanților Consiliul Județean. Invitat a fost dr. Ovidiu Văduvescu, astronom profesionist la Institutul Isaac Newton din Insulele Canare care a vorbit despre importanța acestor activități pentru tineri și despre posibilitatea implicării acestora în proiecte și activități specifice. Cu această ocazie a fost prezentată expoziția de astrofotografie „Lumină din Univers”.

Zilele care au urmat au fost dedicate atelierelor de lucru, cursurilor, prezentărilor și activităților practice care au avut loc în localitatea Runcu, județul Dâmbovița. Cei 20 de tineri participanți din județul Dâmbovița și din țară au învățat să folosească harta cerului și planisfera, stabilind punctele cardinale și coordonatele cerești (ascensia dreaptă și declinația), să se orienteze pe bolta cerului, să identifice constelațiile, stelele strălucitoare și planetele, să măsoare distanțele unghiulare pe cer, să determine azimutul și elevația, ecliptica și constelațiile zodiacale. De asemenea, au învățat să folosească luneta și telescopul prin care au observat obiectele cerești (Luna, planetele Jupiter și Saturn, galaxia Andromeda, roiurile globulare de stele și stelele duble). Au realizat observații asupra curenților de meteori activi în această perioada: Perseide, delta Aquaride și alfa Capricornide. Au observat trecerea Stației Spațiale Internaționale și a sateliților artificiali.  Au fost inițiați în fotografie și astrofotografie și au făcut achiziție de imagini prin telescop folosind camera telefonului mobil. Au aflat despre importanța studiului astronomiei și a științelor cosmice și despre modul în care se pot implica pe viitor în proiecte de observații astronomice și cercetare a asteroizilor.

Proiectul continuă zilele acestea cu etapa de evaluare și raportare.

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

G-JNEY2X1LCL