Liderul USRPLUS, deputatul Daniel Blaga! Vizită la bibliotecile din Ocnița, Gura Ocniței și Raciu!

Digitalizarea înseamnă, întâi de toate, acces facil, complet gratuit, la informație și o șansă în plus pentru educația din România. Cu atât mai mult în mediul rural, acolo unde oportunitățile sunt limitate. Cu acest gând în minte am pornit la drum, vizitând, la invitația colegului meu, Cătălin Teniță, bibliotecile din Ocnița, Gura Ocniței și Raciu, localități din marea comunitate dâmbovițeană.
N-am fost singur în acest periplu organizat excelent de către Romania Educab și Fundația Progress. I-am avut alături pe colegul meu, senatorul Dragoş Popescu, Alexandra Chirila Viceprimar Sector 2, Adelina Dobra, șefa de cabinet a președintelui Senatului României, Silviu Șerban, Alexandra Sabotnicu Șerban, Matei Tudoran, Corina Grigoriu, Andreea Leonte și excelența sa Rahul Shrivastava, ambasadorul Indiei în România. Împreună, o mână de oameni deciși să învețe de la cei care s-au încăpățânat să ofere oportunități educaționale chiar și acolo unde astfel de proiecte păreau irealizabile. Și să-i ajute pe aceștia mai apoi și să pună mai apoi umărul la astfel de proiecte viitoare, de impact în comunități, fie ele mici sau mari.
În Ocnița am descoperit un grup de tineri care au pus bazele unei echipe de dezbateri. I-au spus ”Dare to Care” și adevărul e că nici nu ai cum să nu o faci după ce îi vezi. Ambițioși și dornici de schimbare. În Gura Ocniței, am descoperit nu una ci patru biblioteci. Într-o localitate săracă, unde locuiesc predominant persoane de etnie rromă, imposibilul a devenit posibil la nivel de educație non-formală. În Raciu mai apoi, o bibliotecă pe două nivele, gata oricând să rivalizeze cu o astfel de instituție din urbanul mare.
În aceste trei comune, nu a existat „nu se poate”. A existat ambiție și o sete de cunoaștere. E de datoria noastră astfel, de acum încolo, să sprijinim astfel de inițiative. Și să le promovăm de fiecare dată. Cu fiecare ocazie. Aceste trei comune sunt câteva dintre cele care, sunt convins, vor beneficia din plin de faptul că am reușit să introducem în PNNR programul de reconfigurare a bibliotecilor ca spații digitale. Vorbim aici atât de modernizarea sălilor, în primul rând prin soluții de logistică și IT, începând cu calculatoare performante, conexiune rapidă la internet și soluții moderne de predare și studiu, dar și de susținerea competențelor digitale ale bibliotecarilor și a personalului, pentru ca aceștia să fie de un real ajutor copiilor, tinerilor și nu numai.
În prea multe comune, șansa la educația formală se termină timpuriu. Pentru acești tineri, venirea la oraș pentru a-și continua studiile reprezintă o provocare reală. Una pe care e necesar să o înțelegem și cu care e imperativ să empatizăm. Ține de noi astfel să ne asigurăm că nu creștem o prăpastie și că o estompăm, oferind șansa dezvoltării non-formale și implicit dorința de a continua și pe calea formală. Pentru că tinerii de aici arată că își doresc. Mult. Nu ne rămâne decât să nu-i dezamăgim.
PS: Inițiativa de a scădea TVA-ul pentru cărți audio și digitale la 5% tocmai a primit aviz favorabil în Consiliul Legislativ. E un pas în față și nu pot decât să sper ca acest proiect să se transforme cât mai rapid într-o lege menită să ofere bibliotecilor din toată țara șansa de a-și îmbogăți colecțiile, fără a mai trebui să apeleze la servicii scumpe de curierat sau la librării aflate la mare depărtare. Pentru că educația ar trebui să fie accesibilă peste tot. Aceasta e șansa micilor comunități de a se dezvolta sănătos. Aceasta e șansa de a fi alături de fiecare nouă generație în parte.
deputat Daniel Blaga – Președinte USRPLUS Dambovita
Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1