În cadrul unei conferințe de presă susținute astăzi, la Găești, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a anunțat că problemele de trafic din zona acestui oraș își vor găsi rezolvarea deoarece a fost finalizat studiul de prefezabilitate referitor la creșterea accesibilității zonei urbane a orașului Găești prin realizarea proiectului „Drumuri de legătură ale drumurilor naționale DN71 și DN7 la Drumul Expres Valahia, Autostrada A1 – Ploiești, pentru creșterea accesibilității în zonele urbane ale Municipiului Târgoviște și orașului Găești”.
Situat în apropierea nodului rutier de la Ioneşti, kilometrul 73, la intersecţia cu DJ 702F care merge la Găeşti, pe Autostrada A1 Bucureşti – Piteşti, orașul Găești este tranzitat zilnic de mii de mașini care circulă pe rutele București – Pitești, Ghimpați – Petrești – Găești, dar și din și spre comunele Mogoșani, Mătăsaru, Costeștii din Vale.
Traficul intens din această zonă va fi redus prin preluarea lui de către o centură ocolitoare a orașului Găești. Pentru realizarea acestui proiect, Consiliul Județean Dâmbovița a agreat varianta prin care se va completa un alt sector de drum de ocolire al orașului Găești, în cadrul Drumului Expres Valahia – Autostrada A1 – Găești – Târgoviște – Ploiești. Inelul de centură astfel rezultat va înconjura orașul Găești și, în același timp, va asigură accesul în și dinspre oraș.
Realizarea acestui proiect va însemna nu doar scoaterea traficului greu în afara Găeștiului, ci va permite materializarea a diferite oportunități de dezvoltare atât pentru municipiul Târgoviște, orașul Găești, cât și pentru comunele din zonă.
Proiectul, al cărui scop este rezolvarea problemelor complexe pe care traficul crescut le provoacă în zonă, are următorii parametri: un traseu de aproximativ 4,5 km lungime, din categoria tehnică III, cu o bandă cu lățimea de 3,50 m pe fiecare sens, 3 intersecții amenajate cu sensuri giratorii sau noduri rutiere, o intersecție amenajată cu sens giratoriu la intersecția cu DN7, o intersecție amenajată cu pasaj suprateran peste DJ 401A și peste calea ferată București-Pitești-Craiova și o intersecție amenajată cu sens giratoriu la intersecția cu DN 61.
Traseul proiectat pornește de la intersecția cu DN 7, la km 70, pe partea stângă a acestuia, pe raza comunei Dragodana. El va fi prevăzut în acest punct cu un sens giratoriu pentru asigurarea relațiilor de drum cu DN 7. De la sensul giratoriu, traseul înaintează către sud-vest, traversând atât calea ferată cu două sensuri București-Pitești-Craiova, cât și DJ 401A, prin intermediul unui pasaj rutier suprateran. Drumul de legătură va continua spre vest, traversând o zonă de terenuri agricole din localitățile Mogoșani și Găești, și se va termina la sud de orașul Găești, în DN 61, în zona localității Petrești, unde va fi amenajat un sens giratoriu.
Valoarea totală estimată a acestui proiect este de 75.600.252,83 lei, din care cheltuielile pentru investiția de bază – 57.338.700 lei, cheltuielile de proiectare și asistență tehnică – 3.782.000 lei, iar cheltuielile pentru asigurarea utilităților necesare – 300.000 lei.
Președintele Corneliu Ștefan: „Este un moment important pentru județul Dâmbovița și pentru orașul Găești. La Consiliul Județean Dâmbovița am început să realizăm centuri ocolitoare pentru toate centrele urbane. Astăzi este gata studiul de prefezabilitate pentru cel de-al treilea centru urban, orașul Găești. Acum o lună am depus proiectul pentru centura ocolitoare a municipiului Târgoviște, inelul 2 de centură, și centura ocolitoare pentru cele două orașe din nordul județului, Pucioasa și Fieni. Vom putea elibera orașul Găești de traficul infernal, deoarece știm că este cel mai aglomerat oraș din județul nostru. În ședința de ieri a consiliului județean, am aprobat indicatorii tehnico-economici pentru acest studiu de prefezabilitate. Le mulțumesc tuturor celor care au înțeles că dezvoltarea orașului Găești, dezvoltarea tuturor centrelor urbane și dezvoltarea județului Dâmbovița trebuie să înceapă în primul rând de la infrastructură.”
La conferința de presă de la Găești, au mai participat: senatorul Titus Corlățean, deputații Carmen Holban, Ionuț Vulpescu și Marian Țachianu, vicepreședintele Consiliului Județean Dâmbovița, Antonel Jîjîie, primarii localităților din zona de sud a județului Dâmbovița.
Leave a Reply