La insistenţele Comisiei Europene şi ale Partidului Social Democrat, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă urmează să fie prezentat astăzi în Parlamentul României. Din păcate, în loc să fie un moment prin care arătăm capacitatea noastră de a ieşi din criza generată de pandemie, planul făcut de guvern stârneşte îngrijorare în toată Europa şi nemulţumirea partenerilor sociali.
De fapt, lipsa de transparenţă şi de profesionalism în redactarea PNRR fac ca România să piardă o oportunitate enormă pentru a se transforma în viitor astfel încât să facă faţă noilor provocări ridicate de globalizare, digitalizare sau tranziţia energetică şi verde. Nu sunt cuvinte mari. Am văzut forma actuală a PNRR, cu câteva zile înainte de depunerea sa pe 31 mai, şi pot să vă spun că este departe de a fi gata. Este un document fără substanţă lipsit de viziune şi de claritate.
Forma pe care am fost lăsat să o văd, împreună cu un grup de experţi, nu poate fi considerată un plan şi riscă să primească multe critici de la Bruxelles sau chiar să conducă la incapacitatea României în a accesa banii în totalitate. Acest fapt este accentuat şi de comparaţia cu planurile propuse de celelalte state europene care au căutat să mizeze pe sectoare de înaltă tehnologie şi avantajele lor competitive pe o piaţă tot mai volatilă şi impredictibilă.
Planul de Redresare şi Rezilienţă trebuia să fie, în primul rând, pasul pe care ţara noastră putea să îl facă pentru a-şi creşte competitivitatea mizând pe creşterea calităţii resursei umane şi păstrarea sa în ţară, pe crearea de noi companii şi dezvoltarea IMM-urilor, pe retehnologizare şi implementarea de capacităţi de producţie în zona de inovaţie, pe reducerea decalajelor geografice şi sociale pentru a reunifica potenţialul de dezvoltare al României.
Mai multe aici: https://bit.ly/3ujIoRP
Victor Negrescu – europarlamentar PSD
Leave a Reply