Respect, Vasile Lupașc! Logo 2021 – Anul Tudor Vladimirescu!

Acum 200 de ani, turcii au pătruns în Moldova pe la Brăila, și în Țara Românească, pe la Giurgiu, Călărași, Calafat și Bechet, pentru a înăbuși revoluția condusă de Tudor Vladimirescu.

Revoluţia de la 1821 condusă de Tudor Vladimirescu a fost unul dintre evenimentele care au marcat începutul procesului de renaştere naţională a României. De aici si proiectul de lege adoptat de Plenul Camerei Deputaţilor privind instituirea anului 2021 – „Anul Tudor Vladimirescu” şi, totodată, declararea lui Tudor Vladimirescu drept erou al naţiunii române.

Ca urmare, istoricul și scriitorul Vasile Lupașc ne propune un logo pe măsură, și ni-l oferă gratuit pentru promovarea tuturor evenimentelor dedicate marelui erou național.

Începând cu data de 7 mai 2021 logo-ul se va putea descărca, gratuit, la rezoluție maximă, vectorial, de pe pagina editurii www.editura-rhea.com.

Logo “2021 – Anul Tudor Vladimirescu” toate drepturile rezervate Vasile Lupașc & Editura Rhea. Nici o parte din acest logo nu poate fi comercializată prin nici un fel de mijloace mecanice sau electronice fără permisiunea în scris a autorului.

Tudor Vladimirescu (1780 – 27/28 mai 1821) a învățat carte în casa boierului Ioan Glogoveanu din Craiova, devenind mai târziu administrator al moșiei acestuia.

A luptat, în cadrul trupelor de panduri, în războiul ruso-turc dintre 1806-1812, obținând gradul de locotenent și fiindu-i conferit Ordinul Sf. Vladimir clasa a III-a. A primit rang boieresc (de mare clucer) de la domnitorul Constantin Ipsilanti, devenind ulterior sluger, iar între 1806-1820 a fost vătaf de plai la Cloșani.

După moartea domnului Alexandru Suțu (ianuarie 1821), a organizat, cu acordul a trei boieri din Comitetul de Oblăduire – desemnat să conducă provizoriu țara -, o răscoală care, potrivit Proclamației de la Padeș (23 ianuarie), trebuia să ducă la înlăturarea de către sultan a „căpeteniilor bisericești și politicești” ce „ne sug sângele”.

Tudor Vladimirescu a strâns trupe și s-a îndreptat spre București, unde a ajuns pe 20 martie, stabilindu-și tabăra la Cotroceni. El s-a retras din capitală pe 16 mai, după aproape două luni în care fusese, practic, domn, din cauza intrării în țară a trupelor otomane trimise împotriva eteriștilor (revoluționari greci conduși de Alexandru Ipsilanti – lider al societății secrete „Eteria”, care urmărea eliberarea Greciei de sub stăpânirea otomană -, ce pătrunseseră în Moldova și înaintaseră până la București).

La sfârșitul lui mai, Vladimirescu a fost prins la Golești, prin trădare, și asasinat din ordinul lui Alexandru Ipsilanti, a cărui mișcare o susținuse inițial. (MNIR)

 

Sursa- ultima-ora.ro

 

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1