December 7, 2024
News Ticker

Iconostasul Bisericii Mari a Curții Domnești! Expoziție de arta veche românească, la Târgoviște!

Cu ocazia Sărbătorilor Pascale Ortodoxe, Consiliul Județean Dâmbovița și Complexul Național Muzeal Curtea Domnească au deschis astăzi, 29 aprilie 2021, la Sala Auditorium a Muzeului de Istorie din Târgoviște, expoziţia de artă veche românească „Iconostasul Bisericii Mari a Curții Domnești – Icoane Restaurate”.

Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a fost însoțit de directorul Complexul Național Muzeal Curtea Domnească, Ovidiu Cîrstina, și directorul Centrului Județean de Cultură Dâmbovița, Florin Georgescu.

După un îndelungat și minuțios proces de restaurare, realizat atât în laboratorul de restaurare al Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, cât și în laboratorul Complexului Național Muzeal Curtea Domnească Târgoviște, publicul larg va putea admira cea mai mare parte a icoanelor Bisericii Adormirea Maicii Domnului din cadrul Curții Domnești.

Despre acest important eveniment cultural-religios, președintele Corneliu Ștefan, a spus: „Mă bucur că le putem oferi vizitatorilor noștri o astfel de expoziție, ce cuprinde veritabile comori ale artei vechi românești, ce se evidențiază prin eleganță și măiestrie. Felicit echipa din cadrul Complexului Național Muzeal Curtea Domnească, care a contribuit la procesul de restaurare al Iconostasului Bisericii Mari a Curții Domnești.

Iată că, de astăzi, cei care vor vizita Muzeul de Istorie din municipiul Târgoviște se vor bucura, în aceste zile, încărcate cu profunde semnificații spirituale – Prohodul și Învierea Domnului Nostru Iisus Hristos – de o expoziție inedită de icoane, cu o însemnătate istorică și religioasă aparte”.

Expoziția cuprinde două categorii de icoane ce aparțin iconostasului făurit din lemn de tei aurit în vremea voievodului Constantin Brâncoveanu (1688 – 1714). În prima categorie se înscriu patru icoane împărătești, realizate în momentul decorării interiorului de către meșterul Constantinos cu echipa sa (Ioan, Ioachim și Stan), între anii 1698 – 1699. Cea de-a doua categorie include icoane din cinul apostolilor și profeților ori din cel al praznicelor împărătești. Se pot observa numeroasele etape ale decorației interioare, începând cu perioada brâncovenească și mijlocul secolului al XIX-lea, cu intervențiile asupra picturilor deteriorate realizate de către zugravul Pană Hagi Avram, între anii 1850 și 1860.

Aceste veritabile comori ale artei vechi românești se încadrează în stilurile postbizantine, aparținând unor epoci diferite, variate din punctul de vedere al măiestriei și minuțiozității, compoziției, eleganței, somptuozității și prețiozității materialelor ilustrate. Pe lângă icoane, mai sunt expuse odăjdii, vase liturgice, cruci, candele, pristornice.

Exponatele de preț vor putea fi admirate la Muzeul de Istorie până pe 16 mai 2021.

 

 

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1