Reputatul profesor universitar doctor Silviu Angelescu, de la Universitatea București, a deschis astăzi, 24 aprilie 2021, în incinta Palatului Brâncovenesc de la Potlogi, o expoziție temporară ce cuprinde obiecte de artă de mare valoare istorică, decorațiuni realizate din argint, cupru și bronz, obiecte de cult, costume medievale, arme albe din secolul al XIX-lea și tablouri.
Exponatele aparțin colecției personale a profesorului Silviu Angelescu.
Atașat de plaiurile dâmbovițene (mama, născută în localitatea Odobești, iar tatăl – cu origini în Pitaru, comuna Potlogi, ca și marele pictor român Nicolae Grigorescu), distinsul profesor emerit Silviu Angelescu, personalitate științifică de prim rang, și-a dedicat întreaga activitate didactică și de cercetare promovării valorilor spirituale românești, fiind recunoscut pentru contribuția deosebită în domeniile etnografiei și folclorului.
La eveniment au participat: președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, primarul comunei Potlogi, Nicolae Catrina, managerul Complexului Național Muzeal Curtea Domnească, Ovidiu Cîrstina.
Parte a salbei de spații expoziționale a Complexului Național Muzeal Curtea Domnească Târgoviște (CNMCD), după amplul proces de restaurare realizat de Consiliul Județean Dâmbovița din fonduri europene, Palatul Brâncovenesc de la Potlogi și-a îmbogățit patrimoniul cu donații din partea mai multor entități juridice și persoane fizice.
De altfel, în ultimii ani, patrimoniul CNMCD a devenit tot mai bogat datorită picturilor, lucrărilor de grafică, sculpturilor și obiectelor de artă decorativă dobândite prin generoasele contribuții ale artiștilor care și-au expus operele în cadrul expozițiilor găzduite de această apreciată instituție de cultură.
Cu prilejul acestui eveniment de înaltă ținută culturală, președintele Corneliu Ștefan a evidențiat importanța sosirii noii colecții, ce va putea fi admirată la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi: „Este o onoare pentru mine să particip astăzi la acest moment emoționant, care se armonizează cu locul în care ne aflăm. Cred că aducerea aici, la Potlogi, a valoroasei colecții de obiecte de artă este o recunoaștere o dată în plus a bijuteriei arhitectonice care este Palatul Brâncovenesc și a locului ce a fost martorul unei părți însemnate a istoriei noastre. Am convingerea că, prin intermediul acestei expoziții, va crește numărul de turiști. Încă de la începutul mandatului de președinte de consiliu județean, mi-am propus să aduc un plus de vizibilitate celor mai importante obiective turistice din județ, iar Palatul Brâncovenesc de la Potlogi reprezintă o atracție turistică deosebită datorită istoriei pe care o adăpostesc zidurile acestuia. De aceea, cred că acest palat trebuie să fie cunoscut nu numai în țară, ci și peste granițe. Istoria lui Constantin Brâncoveanu este una cu adevărat grandioasă. Totodată, este o onoare să pot să îl întâlnesc pe domnul profesor universitar Silviu Angelescu, exemplu de patriotism și devotament față de valorile naționale. Ne bucurăm că le putem oferi vizitatorilor noștri o expoziție de mare valoare și suntem mândri că muzeul beneficiază de o asemenea expoziție. Să nu uităm că domnul profesor a contribuit și la realizarea Casei Memoriale de la Pitaru, amenajată pentru a cinsti memoria pictorului Nicolae Grigorescu. Îi mulțumesc domnului profesor pentru gestul nobil pe care l-a făcut, pentru că nu a uitat că are rădăcini în Dâmbovița și îi urez mult succes în activitate!”
Leave a Reply