Pe data de 18 aprilie 2021, s-a stins din viață dr. Vasile Chirica, cercetător de seamă al Institutului de arheologie al Academiei Române din Iași. Întreaga viață și-a dedicat-o cercetării arheologice din Moldova și, în mod special, văii Prutului. Prin activitatea și implicarea sa, poate fi considerat părintele binecunoscutului șantier arheologic de la Mitoc-Malul Galben, un reper recunoscut la nivel internațional pentru Paleoliticul din această parte a Europei. Importanța pe care a reușit să o confere acestui sit s-a materializat prin constituirea unui important grup de cercetări româno-belgiene, care a contribuit la o mai mare credibilitate a cercetării paleoliticului din România.
A prezentat rezultatele cercetării paleoliticului din România la nenumărate Reuniuni științifice internaționale, fiind ani de-a rândul reprezentatul țării noastre în Uniunea Internațională de Preistorie și Protoistorie. O componentă cu totul remarcabilă a activității sale este joncțiunea pe care a reușit-o între cercetarea paleoliticului din România și cea din Basarabia.Rod al acestor eforturi stau mărturie o serie de sinteze publicate împreună cu prietenul său, regretatul paleolitician din Basarabia Ilie Borziac.
Arheologia Paleoliticului din România este de acum mai săracă pentru că pierde unul din reprezentații ei de seamă, un împătimit al cercetării acestui domeniu care nu poate fi slujit decât cu pasiune și dăruire totală.
Prietenii și paleoliticienii din cadrul Complexului Național Muzeal ”Curtea Domnească” din Târgoviște îi vor păstra o pioasă amintire și un profund respect pentru implicarea și contribuțiile esențiale la cunoașterea Paleoliticului din România.
Transmitem condoleanțe întregii familii și, în mod special, fiului său Valentin Codrin Chirica.
Sursa- Complexul Național Muzeal ”Curtea Domnească” Târgoviște
Leave a Reply