Ana-Loredana Predescu: Teste non-invazive pe bază de salivă – soluția pentru testarea eficientă a elevilor
Ana-Loredana Predescu, deputat PPU (social-liberal) de Brașov, afiliat Grupului Parlamentar PSD, i-a expus ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, soluția pentru testarea eficientă a elevilor, respectiv utilizarea testelor antigen COVID-19, non-invazive, pe bază de salivă.
Totodată, în contextul în care, din numărul total de 1.850.000 de teste rapide puse la dispoziția unităților de învățământ pentru testarea elevilor, s-au efectuat doar 19.000 de teste, deputatul i-a adresat o întrebare ministrului Vlad Voiculescu, pentru a clarifica dacă ministerul pe care îl conduce a cumpărat și teste rapide antigen, non-invazive, pe bază de salivă și dacă da, când și câte astfel de teste vor fi puse la dispoziția unităților de învățământ.
„Testarea elevilor se desfășoară într-un ritm rușinos, iar Ministerul Sănătății nu ia măsuri! Preferă să închidă școlile, să distrugă o generație de elevi, decât să folosească o soluție simplă și eficientă, respectiv testele antigen non-invazive, pe bază de salivă.
Pentru a menține școlile deschise și pentru a asigura un proces de testare în masă, alte state europene, precum Franța sau Austria, au achiziționat astfel de teste ce pot fi efectuate de către părinți acasă sau la școală. Prelevarea mostrei nu presupune o acțiune invazivă și nu necesită utilizarea niciunui instrument de tip tampon pentru prelevarea probei.”, a declarat Ana-Loredana Predescu.
Motivele pentru care ritmul de testare în școli este extrem de scăzut țin de lipsa cabinetelor medicale și a personalului medical în toate unitățile de învățământ, dar și de refuzul părinților de a-și expune copiii la efectuarea de teste antigen invazive – nazofaringiene și orofaringiene.
Pentru prelevarea exsudatului nazofaringian se introduce tamponul în narină până la nazofaringe. Pentru prelevarea exsudatului faringian se introduce tamponul în cavitatea bucală până la amigdale și la peretele posterior al faringelui. Prin urmare, ambele teste presupun acțiuni invazive, care nu pot fi efectuate decât de personal medical specializat, iar mulți părinți decid să nu își expună copiii la astfel de proceduri.
Birou Parlamentar
Ana-Loredana Predescu
Leave a Reply