Centrul Județean de Cultură Dâmbovița a organizat astăzi, 23 martie 2021, o nouă întâlnire din cadrul proiectului anual de Coordonare metodologică a aşezămintelor culturale din teritoriu – seminarii de informare şi perfecţionare a directorilor/referenţilor culturali din teritoriu pe teme de cultură tradiţională.
Florin Georgescu, managerul instituției, a reiterat necesitatea colaborării cu instituțiile culturale din mediul rural.
Tema de dezabatere abordată a fost Elemente românești de patrimoniu imaterial înscrise în patrimoniul mondial UNESCO, încercând o prezentare detaliată a acelor elemente de cultură tradițională recunoscute la nivel universal.
Astfel, Călușul, Doina, Ceramica de Horezu, Colindatul de ceată bărbătească, Jocul fecioresc, Tehnicile tradiționale de realizare a scoarței și Practicile culturale asociate zilei de 1 Martie – Mărțișorul au fost prezentate pentru o mai bună cunoaştere a acestora şi a locului pe care cultura română îl ocupă în cadrul valorilor culturale internaţionale. Incursiunea științifică a fost realizată de către șef serviciu dr.Ion Adriana, Departamentul de Cultură Tradițională.
De asemenea, au fost luate în discuție temele lunii aprilie, ținând cont că se va afla în proximitatea celei mai importante sărbători a Creștinătății: Învierea Mântuitorului, stabilindu-se unele cercetări științifice de teren.
Leave a Reply