Expoziție de gravură la Complexul Național Muzeal Curtea Domnească Târgoviște!

Proiectul „Restaurarea și consolidarea Casei Atelier Gabriel Popescu, comuna Vulcana-Pandele, județul Dâmbovița”, finanţat prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European (SEE) şi prin Mecanismul Financiar Norvegian în cadrul Programului PA16/RO12 Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural și implementat de Consiliul Județean Dâmbovița (CJD) în perioada 01.07.2015 – 30.04.2017, conform Contractului de finanțare nr. PA16/RO12-LP14/30.06.2015, a ajuns în anul 4 de sustenabilitate.

În perioada 15 – 21 martie 2021, CJD organizează o expoziție de gravură la Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște. Expoziția poate fi vizitată în intervalul orar 08:00 – 16:00.

În cadrul acestei expoziții vor fi expuse cele mai reprezentative lucrări rezultate în urma cursului de inițiere în arta gravurii pentru copii, realizat de Consiliul Județean Dâmbovița în primii 3 ani de sustenabilitate ai proiectului, curs la care au participat elevi de la Liceul de Arte „Bălașa Doamna” Târgoviște.

În cadrul cursului de inițiere în arta gravurii, copiii au primit informații despre istoria gravurii (artiști celebri care au abordat tehnica gravurii, precum și o prezentare succintă a operelor acestora), predarea tipului de desen specific pentru a putea fi apoi gravat, transpunerea desenului pregătitor pe placa de gravură, gravarea propriu-zisă, tehnica de gravare și alegerea individuală a modalității de realizare a compoziției plastice și implicit a gravării. Cursanții au învățat să pregătească placa pentru tipărire folosind rolul cu cerneală tipografică și apoi să tipărească gravurile create pe durata cursului, folosind hârtia pentru imprimare și presa achiziționată special pentru acest proiect. La finalizarea cursului, elevii au primit diplome de participare din partea Uniunii Naţionale a Artiştilor Plastici.

Prin acest curs s-a urmărit sporirea vizibilității artei grafice românești, cu accent asupra tehnicii gravurii, revitalizarea meșteșugului gravurii tradiționale și punerea în valoare a gravurii românești, creșterea interesului vizitatorilor pentru unicitatea muzeului – singura casă atelier de gravură din România, cu presă de lemn.

Prin realizarea expoziției de gravură din perioada 15 – 21 martie 2021, CJD dorește să contribuie la îndeplinirea obiectivului specific propus – prin conservarea, restaurarea și valorificarea patrimoniului cultural și natural, respectiv, dezvoltarea comunității din județul Dâmbovița, prin creșterea atractivității turistice și investiționale a Casei Atelier Gabriel Popescu din comuna Vulcana-Pandele.

Aflată în salba de bijuterii a Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, din anul 1969, Casa-Atelier Gabriel Popescu a fost inaugurată ca muzeu în data de 15 mai 1972. Realizată de arhitectul de origine franceză Alexandre Clavel, pe baza schițelor artistului, între anii 1902 – 1905, casa reprezintă un edificiu unic în România, având încă de la început și destinația de atelier – caracter păstrat până astăzi, și care pune în valoare opera unuia dintre cei mai străluciți artiști gravori, Gabriel Popescu.

Urmare a proiectului de restaurare derulat de Consiliul Județean Dâmbovița, muzeul-atelier Gabriel Popescu a prins contur, a revenit la o nouă viață, iar turiștii care îi trec pragul și vor păși în acest spațiu se vor putea apropia de un univers deosebit.

La vernisaj sunt invitați reprezentanți ai instituțiilor de cultură din județ, elevii Liceului de Arte „Bălașa Doamna” Târgoviște și, totodată, publicul larg, iubitor de artă.

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1