Deputatul PSD, Carmen Holban! România, o țara a cărei guvernare este scapată de sub control!

România are „guvernul meu” și „majoritatea mea parlamentară”, țara este împinsă pe marginea prăpastiei. Cabinetul care gestionează vistieria statului, adică banii rezultați din contribuția fiecăruia dintre noi, nu are soluții pentru niciuna dintre prioritățile stringente ale începutului noului an.

Guvernul dreptei unite se dovedește incapabil să definitiveze Legea bugetului de stat pentru acest an, programul de vaccinare este un eșec, în ciuda lăudăroșeniilor deșănțate care apar în spațiul public, iar programul de redresare economică este sublim, dar lipsește cu desăvârșire.

Toate aceste realități anticipează un viitor sumbru al țării în următoarea perioadă, mai ales că pericolul adâncirii crizei economice și sociale generată de pandemie este uriaș. România a ajuns, de fapt și de drept, o țară neguvernată!

 

  1. Situația dezastruoasă a bugetului pentru anul 2021

 

Bugetul de stat pentru acest an nu este finalizat din cauza neînțelegerilor dintre partidele coaliției de guvernământ, care nu se pun de acord cu sumele distribuite ministerelor. Mai mult, deficitul bugetar pentru anul trecut este de 101,92 miliarde lei, adică 9,79% din PIB, mult mai mare decât cel de 7% angajat de guvern în fața Comisiei Europene. De asemenea, România riscă să piardă 30,4 miliarde de euro, bani europeni destinați Planului Național de Relansare și Reziliență (PNRR), întocmit de fostul guvern Orban, cu actualul premier în acea vreme ministru al Finanțelor, care a fost respins de Comisia Europeană.

Despre bugetul pe anul în curs nu ni se spune mare lucru, astfel încât s-ar putea să vină primăvara și țara să nu aibă buget, ceea ce ar fi incredibil. Acest fapt are repercusiuni nefaste pentru toate comunitățile, mai ales pentru localitățile din zona rurală, care dispun în prezent doar de sumele necesare cheltuielilor curente, de avarie, în niciun caz de bani pentru dezvoltare și investiții, așa cum promiteau guvernanții că vor „dezvolta” România. În aceste condiții, pericolul ca majoritatea unităților administrativ teritoriale să intre în incapacitate de plată este iminent.

Dacă nu avem buget, avem în schimb ordonanțe de urgență care plafonează salarii, iar despre majorarea salariului minim nici nu se pune problema pentru reprezentanții Guvernului, aspect ce încalcă flagrant legile în vigoare! Creșterea salariului minim, legiferată de PSD, ar fi în măsură să diminueze efectele dezastruoase ale pandemiei asupra populației și, totodată, ar încuraja puterea de cumpărare și relansarea economiei. Din păcate, din ceea ce se observă, executivul de dreapta nu are niciun gând de a ajuta oamenii să treacă cu bine peste actuala perioadă dificilă.

În ceea ce privește pensia minimă, PSD solicită să fie majorată în acest an de la 800 la 1.000 de lei, deoarece este total anormal ca nici punctul de pensie să nu fie majorat, așa cum scrie în lege, și nici pensia minimă. PSD susține că este posibil acest lucru prin creșterea încasărilor din contribuțiile sociale, din mărirea veniturilor PFA și recuperarea arieratelor.

În schimb, bugetul alternativă propus de PSD este mai puțin optimist decât cel al guvernării Cîțu, dar ancorat în realitate. Cu acest buget PSD ar reuși să repornească economia, să facă investiții, să crească numărul salariaților, să majoreze potrivit legii salariile și pensiile și, simultan, să reducă deficitul bugetar. Toate acestea ar fi posibile deoarece, spre deosebire de PNL și aliații săi de dreapta, PSD ține cu oamenii, nu cu grupurile obscure de interese ale clientelei politice

Guvernul Cîțu intenționează să proiecteze un buget bazat pe un PIB de 1117 miliarde de lei, o creștere economică de 4,3% și un deficit bugetar de 7-7,2% din PIB, arată puținele informații publice în acest sens. În varianta PSD, bugetul este construit pe un PIB de 1118,5 lei, o creștere economică mai realistă, de 4%, și un deficit de 7,26%.

Diferența dintre simulacrul de buget propus de executiv și cel al PSD este dată de evaluarea priorităților, deoarece noi dorim în mod evident susținerea economiei și a populației, dezvoltare nu austeritate, creșterea salariului minim și angajarea fondurilor europene de care dispune România.

Nu în ultimul rând, PSD susține acordarea unor bugete mai mari sectoarelor esențiale, cu 30% mai mult pentru sănătate și cu 18% mai mult pentru educație și investiții, față de ceea ce propun guvernanții. De asemenea sustinem cresterea pensiei minime. Dacă în 2019 a fost 704 lei, în 2020 – 800 lei, în 2021 să se ajungă la 1000 lei.

Consider că este esențial ca bugetul sănătății să fie cât de cât acceptabil în această perioadă grea a pandemiei, iar în acest sens PSD are ca obiective accesul echitabil la sănătate al tuturor românilor, reducerea transmiterii virusului SARS-COV2, reconstrucția sistemului public de sănătate, precum și implementarea de noi programe prioritare de sănătate. Pentru a combate eficient pandemia și a reduce efectele nefaste ale acesteia, PSD propune un buget dedicat în valoare de 4 miliarde lei. De asemenea, în vederea întăririi sistemului de sănătate, considerăm că am avea nevoie în acest an de investiții în valoare de 1,2 miliarde euro, astfel încât să creștem capacitatea de sustenabilitate, calitatea serviciilor medicale, dar și pentru a preveni evenimentele nedorite din ultima perioadă, precum incendiile de la Spitalul Piatra Neamț, și, recent, de la Institutul „Matei Balș”, soldate cu pierderi de vieți omenești nevinovate.

 

 

  1. Ministrul Sănătății nu poate gestiona controlul pandemiei și al programului de vaccinare

 

Nici în ceea ce privește situația sănătății publice nu se văd progrese, deși autoritățile abilitate se laudă cu succesul programului de vaccinare. În realitate, românii sunt nemulțumiți de această acțiune națională și, mai ales, de schimbarea criteriilor de vaccinare, care evident bulversează populația, oricum afectată de numeroasele decizii contradictorii luate în ultimul an.

Consider că este inadmisibil ca mii de oameni să fie vaccinați fără a avea dreptul în această perioadă, înaintea vârstnicilor, a bolnavilor cronici și chiar a cadrelor didactice, categorii ce erau programate inițial. Faptul că numai 6,28% din totalul de 3,6 milioane de persoane în vârstă de peste 65 de ani au reușit să se înscrie în etapa a doua de vaccinare, care-i viza în mod direct, este o dovadă clară de incompetență a guvernanților și a conducerii Ministerului Sănătății.

Se schimbă peste noapte criteriile, se extind categoriile de persoane, dar nu se rezolvă brambureala cu platforma de înscriere pentru programare și se încurajează săritul peste rând, tipic românesc, de care credeam că am scăpat.

PSD cere demisia ministrului Sănătății, după ce conducerea ministerului a recunoscut cu nonșalanță eșecul privind controlul pandemiei și raportările oficiale false cu privire la numărul de teste și la numărul de infectări. Declarațiile secretarului de stat Andreea Moldovan ar fi trebuit să fie urmate imediat de prezentarea demisiei ministrului Sănătății și a întregii conduceri a Ministerului Sănătății, deoarece nu poți să rămâi în funcție dacă nu îți faci corect treaba. În plus, zilele acestea am asistat cu toți la un alt dezastru soldat cu pierderi omenești, vieți nevinovate, oameni care au venit să se trateze, nu să moară în spitale. Oamenilor le este teamă să mai vină în spitale din cauza infecțiilor nozocomiale, din cauza lipsei de aparatură medicală, din cauza accidentelor provocate de instalațiile electrice, iar actualul ministru vine in fața oamenilor cu un discurs clar: „nu-mi dau demisia”.

În consecință, situația în care se află România și românii la începutul noului an este una mohorâtă, să nu spun tragică.  Guvernul este total depășit de evenimentele de organizarea căruia este direct răspunzător, iar perspectivele sunt dezastruoase pentru noi toți.

 

Deputat PSD Dâmbovița, Georgeta-Carmen HOLBAN

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1